Op de fiets van Hull, via York naar Dover en van Calais naar Maarsbergen. augustus 2015
Vrijdag 31 juli.
Na een periode van regen en storm eindelijk weer eens een mooie dag. Om 11uur stappen we op de fiets om op ons gemak in twee dagen naar Rotterdam te fietsen. In Rotterdam stappen we op de boot naar Hull waar we beginnen aan de NordSeaCycleRoute.
In IJsselstein fietsen we verkeerd zodat het eerste traject wat langer wordt. Het is mooi fietsen door het groene hard van Nederland. Rond half vier zijn we na 65km op de camping in Stolwijk.
Mooie tijd voor een borrel in de zon. Na het eten maken we nog even een ommetje door Gouda, Haastrecht en Vlist. Veel mooie paden en door Gouda was ook mooi, gaan we nog eens naar terug voor een stadswandeling. Totale afstand vandaag 94km.
Zaterdag 1 augustus.
Lekker ontbijten in het zonnetje voor de tent (lekker makkelijk als de Super maar 2 minuten fietsen is). De tent gaat droog de fietstas in. Rond half elf gaan we op pad. Eerst nog door het groene hart. Bij Krimpen aan de IJssel is het grotendeels gedaan met het natuurlijke deel en gaan we de steden in. Op het laatste moment heb ik de route gewijzigd. Het leek me leuker om door Rotterdam te fietsen en daar krijgen we geen spijt van. Omdat we via knooppunten rijden gaat het aardig snel. Op een bankje aan het water (voor Rotterdam) drinken we even koffie. Door de vele fietspaden gaat het vlot door de stad langs vele hoogtepunten die we later maar eens moeten doen. Vlaardingen is wat minder leuk om langs te fietsen. In Maassluis, net voorbij de pont, gebruiken we de lunch op een fraai terras aan de Nieuwe Waterweg. Met de pont steken we over en omdat we een knooppunt missen fietsen we in een keer naar de boot ipv langs het water.
We dachten met half vijf te vroeg te zijn, op de boot is het echter al aardig druk. We zijn ook niet de enige fietsers. Na een douche in onze hut kijken we op het hoogste dek verder hoe het schip zich vult met auto’s en vrachtwagens. Om half acht gaan de trossen los, vaarwel Nederland. Engeland wacht met een nieuw avontuur. Vandaag 65km afgelegd.
Zondag 2 augustus.
Rond acht uur gaan we van boord, maar voordat we door de douane zijn, zijn we al weer een klein uurtje verder. Eerst, onwennig, gaan we de stad in om te ontbijten. In een pub doen we ons tegoed aan de gebakken eieren, spek en witte bonen in tomaten saus. Met wat omzwervingen en het niet gewend zijn aan de manier van bewegwijzeren vinden we onze route naar York. De wegen zijn niet slecht, en wat ze een rotonde noemen is een veredelde kruising met een grote stip in het midden. Ook is het gewoon dat wandelaars en fietsers het zelfde pad delen. O ja, we gingen van boord met een paar druppels regen, maar dat is inmiddels over en zien we steeds meer de zon. De eerste plaats waar we stoppen is Beverly, met een grote Minster (kathedraal) voorzien van veel beeldhouwwerk. Omdat we in korte broek zijn gaan we maar niet naar binnen. Later lezen we dat de stad ook een paar mooie markten heeft. bij de oude poort kopen we een paar skones voor de lunch wat verder op. Het lijkt wel of we in Limburg fietsen, heuvel op en heuvel af. Na een pittige klim stoppen we even bij een informatiebord. Hemelsbreed is York nog maar 30km. Er zijn, van wege de zondag, vele fietsende tegenliggers. Na precies 90km staan we voor onze overnachtingsplaats, de York Holiday Cycle Stop in Holtby ( Een plaats van een aantal trekkershutten en allemaal erg nieuw). Omdat het hek niet open gaat komt de eigenaar er even later al aan. Voor het diner fietsen we over de provinciale weg terug naar Stamford Bridge. Bij de plaatselijke Inn zitten we lekker in de Beergarden.
Maandag 3 augustus.
In het zonnetje, maar ook veel bewolking en een paar donkere wolken fietsen we naar York, 8 km recht aan recht toe stoppen we naast de Minster. Een paar km voor de stad zien we nog een camping, hebben we zeker gemist op internet. Het is nog geen 10.00uur en nog rustig, als we echter het ontbijt op hebben is de stad al aardig druk. We bezoeken eerst de Minster, net op tijd want we kunnen nog aansluiten bij een gids. Ruim anderhalf uur duurt de rondleiding, jammer dat de gids zo zachtjes praat. Hierna lopen we nog door de gewelven onder de Minster door, waar we zien dat er vroeger nog een Romeinse nederzetting op deze plaats is geweest. Het mooiste, het glas in loodraam ter grootte van 2 tennisvelden wordt gerestaureerd en is niet zichtbaar voor ons. Na een broodje maken we free city walking tour waar we veel horen over historie van de stad, van Romeinen en Vikingen tot aan de middeleeuwen toe. Na de fish and chips fietsen we weer naar onze trekkershut. Nog steeds zon en wolken en soms wat wind. Totaal wel 16km gefietst.
Dinsdag 4 augustus.
Een beetje zon, veel wolken en een aardige wind. Rond half tien gaan we op pad. In York worden we op het verkeerde been gezet, onduidelijke bordjes. Door de drukte kost het wat tijd. Eenmaal op het juiste pad pakken we de snelheid weer op. Een groot deel gaat over een oude spoorlijn. In Selby drinken we in het gras aan de oever van een rivier onze koffie met Yorkse vruchtenkoek. De volgende stop is Howert en bij de Minster kijken we even rond, gelijk maar even de boodschappen voor vanavond. Het laatste stuk van route 65 brengt ons bij de brug over de Humber, 2,5 tot 3 km lang. De camping net over de brug bestaat niet meer en de camping iets verder op heeft geen voorzieningen. Uiteindelijk komen we in Goxhill terecht bij een camping (Goxhill Road) waar we ons tentje mogen opslaan. De naam camping mag het eigenlijk niet hebben. Het zijn een aantal caravans van werklieden die hier door de week overnachten. Het is wel allemaal vriendelijk. Vandaag aan het einde van de tocht en tijdens het opzetten van de tent wat regen gehad. Totaal vandaag 108km gereden.
Woensdag 5 augustus.
Er bestaan aardige mensen. De eigenaar van de camping komt naar ons toe en zegt dat de overnachting free of charge is. Een beetje zon, wolken en veel wind die we veel tegen hebben. Vanaf de Humber Brigde volgen we eigenlijk de route zoals we die gepland hadden, nu gaan we er weer mee verder. Het gaat de hele dag aardig heuvel op en heuvel af, met name in de buurt van Thorganby is het ook nog eens aardig stijl. Naast het asfalt was er ook 4km over karresporen tussen de weilanden door. Hier en daar lopen die Engelsen toch aardig achter in de tijd. Net als gisteren moeten we stoppen bij een spoorwegkruising waar de bomen handmatig worden gesloten en geopend. Voor het zekere ver voordat de trein komt. Bij Lincoln houdt het heuvellandschap weer op, een steile afdaling (vol in de remmen, we zitten al in het centrum) brengt ons bij de rivier en het kanaal. Daar tussen ligt de water railway (oude spoorlijn) die we ongeveer 10km oostwaarts volgen tot Fiskerton waar we een camping vinden. De camping waar we komen is een caravan camping, dus geen voorzieningen als afwasplek en elektra. Wel goede douches en dat voor 5pond per nacht. Vandaag toch weer 92km.
Donderdag 6 augustus.
Een groot wolkendek en nog steeds wat wind. We doen het lekker rustig aan vanochtend. Tegen half twaalf willen we opstappen, echter de campingbaas zegt in eerste instantie dat we naar een andere plek op de camping moeten. Even later als de tent al bijna is afgebroken mogen we toch blijven staan. Rustig fietsen we weer naar Lincoln, wat gisteren een steile afdaling was, is nu een steile klim die we maar lopend doen. Via een paar straatjes komen we bij de Kathedraal (geen Minster) en ook het kasteel. Inmiddels is er een zonnetje tussen het wolkendek gekomen. Na een kop koffie doen we eerst de Kathedraal, deze is bijna net zo groot als in York alleen wat eenvoudiger. ’s Middags is het kasteel aan de beurt voor een bezoek. Dit valt wat tegen na alle ophef die we erover hebben gelezen, een rondwandeling over de muur en een gevangenis. Voor de Britten zal het wel spectaculair zijn omdat het wel een rijke historie heeft. We eten vandaag vroeg en sluiten de dag bij de tent af met een borrel. De terug tocht gaat trouwens een stuk sneller omdat we beneden in Lincoln al de water railway hebben en dus niet door de stad hoeven. Slechts 21 km vandaag.
Vrijdag 7 augustus.
We staan op met een strak blauwe lucht, maar voordat we op de fiets zitten zijn er alleen nog dreigende wolken. Bij dreigen blijft het. We fietsen weer over de oude spoorlijn tot in Boston in een aardig tempo: om 12 uur 40 km gefietst. Bij de kerk op een gezellig pleintje gebruiken we de lunch met een heerlijke cappuccino. De bewegwijzering is niet helemaal duidelijk zodat we een paar extra kilometers maken. Eenmaal weer op de route gaat het weer voor de wind, soms wat tegenwind. In Holbeach doen we boodschappen voor vanavond. Een supermarkt open van 6.00uur in de ochtend tot middennacht en eens zo groot als Hoogvliet. We gaan op zoek naar de camping. Laat hier nu iedereen een caravan in z’n tuintje hebben staan, zodat we steeds denken dat we er zijn. Tegen 19.00 uur komen we bij de camping (pond 15) aan, een sportvisserscamping. Dit is de eerste camping zoals een kleine camping er bij ons soms uitziet en in alle tenten en caravans zitten volgens ons vissers. We zitten in het plaatsje St John’s Fen End. Over een vlakke weg (het oversteken van een autosnelweg was het grootste hoogte verschil) hebben we maar liefst 127km afgelegd.
Zaterdag 8 augustus.
Op het moment dat ik m’n hoofd uit de tent steek, verdwijnt de bewolking. Het begint goed, we missen de eerste afslag zodat we gelijk al 10km extra fietsen. In Kings Lymn drinken we koffie met gebak. Hoewel er geen interessante dingen zijn in deze stad ziet het er wel gezellig uit zo in het zonnetje. Na veel zigzaggen verlaten we de stad en komen al spoedig bij de kasteel ruïne. We lopen wat door de tuin en hebben geen zin om het kasteel in te gaan. Er volgt nu een mooi stukje natuur. Even later passeren we een caravan camping en midden in het bos staat een klein bordje dat naar een tent en caravan camping leidt (pond 18,80). Voor vandaag vinden we het ver zat. Na de lunch, het is inmiddels half drie maken we nog een fietstochtje naar de kust. Eerst naar Heacham en dan een hobbelig pad langs het strand naar Hunstanton. Hier is het een grote kermis en aardig druk. We lopen over de boulevard tot aan de kliffen. Zo uit het niets zijn er opeens rood/witte krijtrotsen. via een andere weg die deels uit route 1 bestaat keren we terug naar onze camping. Morgen staat er weer wat te wachten want het vlakke land lijken we achter ons te hebben liggen. De buur van de camping is trouwens een van de onderkomens van de koninklijke familie, Sandringham the Norfolk Retreat of her majesty the Queen. Gereden 10km verkeerd, 35km van de route en 35km voor een ommetje maakt 80km.
Zondag 9 augustus.
Met een lekker zonnetje gaan we weer op pad. Zoals gisteren al beloofd, vandaag vele hoogte meters. Het paleis laten we voor wat het is. Na Burnham Thorpe gaan we een landgoed over. We hoeven niet de fietsen af te laden om door het hek te kunnen, want er komt net iemand aan die het grote hek opent. Via een kaarsrechte weg en een monument komen we bij het landgoed zelf aan, waar we even koffie drinken. Hier is al goed te zien dat het zondag is, zo druk. Nog drukker wordt het als we verder noordwaarts fietsen. Honderden auto’s. Wells-Next-The-Sea is een mensen massa. Eenmaal het dorpje uit is het weer rustig. Bij Wigton verlaten we route 1 en gaan verder over route 30. Een drankje bij een pub slaan we maar over, pond 5 voor een cola is wel erg veel. We slaan ons kamp op in Cromer (pond 22,20). Het houdt nog niet op met de drukte. Bij een fish and chips snackbar staat een rij van 25meter voor een take a way, niet eens meer in een oude krant, maar in een plastic bakje. Op de camping nog een biertje voor het slapen. Vandaag 93 km.
Maandag 10 augustus.
Van het ene gekkenhuis naar het volgende. Het tempo zit er vandaag niet zo in, mede door de tegenwind. We ontbijten in Cromer en doen gelijk maar even de boodschappen. Nog voordat we 10km hebben gefietst drinken we koffie op een klif met een mooi uitzicht. Net voor Sea Pealing stoppen we bij een boerenwinkel met veel vers fruit en andere lekkere dingen, zodat we op het strand ons te goed doen aan fruit. Het gekkenhuis komt in Great Yarmouth. Langs de kust is het een grote kermis met duizenden toeristen. Met enig zoeken komen we de stad weer uit. In Belton moeten campings zijn. De eerste die we aandoen vraagt maar liefst pond 59 voor een overnachting. De tweede is een stuk beter geprijsd, pond 12,20 maar dan zonder zwembad. Hoe we morgen de route weer vinden is een nieuwe uitdaging. Vandaag 84 km verder gekomen.
Dinsdag 11 augustus.
Bij de recepetie hangt een plattegrond en in no time zijn we het dorp uit. Bij Lowestoft fietsen we over de Boulevard. Aan het einde zijn we bij de meest oostelijke punt van Groot Brittannië (ness point). De binnenstad ziet er wel gezellig uit met z’n winkelstraatjes, de warme bakker schenkt ook koffie. Bij het verlaten van de stad raken we het spoor weer eens bijster. Bij Beccles komen we weer op route 1 Hier doen we ook maar even de boodschappen. Een paar km verder lunchen we in een nog niet gemaaid graanveld. Ook in Halesworth missen we een juiste aanduiding. Langs een sloot onder een weg door staat toch echt een bord schuin rechts af, terwijl we misschien wel het pad links hadden moeten volgen. We pakken de route een km verder weer op. Zo eigenwijs als we zijn volgen we in Peasenhall de route ipv tijdig af te slaan om bij de camping te komen. We staan bij Lonely farm camping (pond 17). Slechts 80 km vandaag. Totaal hebben we nu 969 km afgelegd.
Woensdag 12 augustus.
Het heeft de hele nacht licht geregend, maar we kunnen de tent toch bijna droog inpakken. Onderweg vallen af en toe een paar spetters. Eerst maar eens terug naar de route en dan weer verder. In Framlingham zien we een mooie ruïne van wat eens een groot kasteel moet zijn geweest. Bij Bretfield passeren we de 1000km. Woodbridge is een aardig plaatsje om een keer door heen te fietsen/lopen. Bij Cosy drinken we een supergrote cappuccino. De kom moet je met twee handen vasthouden. We naderen Ipswich, met de voorstad erbij bijna 10km fietspad door woonwijken en de stad. Met al dat geslinger maak je wel je kilometers, maar opschieten doet het niet. Ook vandaag hebben we weer de nodige klimmeters. Na de stad weer mooi landelijk, vooral de weg van en naar Hadleigh is erg mooi. Ondertussen naderen we Colchester en zien we af en toe de zon. We slingeren, klimmen en dalen ons door de stad. We zijn net te laat bij de toeristen informatie om te vragen naar een camping. Gelukkig komt het personeel net naar buiten en wijzen ons toch nog de weg. Nog een paar km en we zijn op de plaats van bestemming, de receptie is al gesloten maar gelukkig komen er nog een paar Oostenrijkse laatkomers die de beheerder bellen. We hebben zonder omwegen 108km afgelegd.
Donderdag 13 augustus.
Eerst maar eens pond 19 afrekenen. Het is strak grijs vanochtend en bij het ontbijt af en toe een druppel regen. Zonder veel verkeerd te fietsen bereiken we tegen de middag Moldon waar we boodschappen doen en lunchen. Het begint te regenen en voor het eerst van de vakantie moet de regenjas aan. Het gaat steeds harder regenen en in de stad raken we ook nog eens de route kwijt (dus heuvel op heuvel af). Eenmaal weer op het juiste spoor en in het vlakke land ook nog een beetje onweer. We stoppen twee keer om te schuilen. De tweede keer, ruim een half uur, onder een grote luifel/in een garage. Eenmaal droog zien we af en toe weer blauwe lucht. In Chelmsford vinden we geen onderdak, zodat we maar door fietsen naar Harlow waar we in Hotel The Green Mann overnachten. Mooie gelegenheid voor een wasje. Ook laten we ons maar eens verwennen met een diner. We zijn bijna 100km voorbij Colchester.
Vrijdag 14 augustus.
Het was benauwd op de kamer, omdat er geen raam open kon en daarom zullen we wel niet zo goed geslapen hebben. De regen komt weer met bakken uit de hemel, als we echter rond een uur of tien willen vertrekken is het weer droog. Als we Herlow eenmaal uit zijn, komen we in de Lee Vallei. Eerst alleen langs de rivier, met vele canalboten, wat verder door natuurgebieden. Het is mooi fietsen en op een heuvel na vlak. We zitten nu ook in het gebied waar in 2012 de OS zijn gehouden. Het gebied is nu aangepast voor het toerisme. In een van de gebieden vinden we een camping, niet de mooiste van de vakantie, maar voor pond 22 hebben we weer onderdak. Na het opzetten van de tent begint het weer te regenen. Tegen de avond gaan we nog even boodschappen doen. Een immens grote supermarkt, 24u per dag open op alle dagen. Als we zitten te eten steekt een vos brutaal zijn kop om de tent, bang is hij niet. Inclusief het ritje naar de super vandaag slechts 41km.
Zaterdag 15 augustus.
De tent is nagenoeg droog en om 9.15 zitten we al op de fiets. De zon schijnt geregeld. Het is weer leuk fietsen langs de rivier. In een park waar het druk is met hardlopers en fietsers, vinden we aan een meertje een leuk restaurantje om koffie te drinken tussen de vele jongeren die nog zitten te ontbijten. Ongemerkt fietsen we London binnen en tot aan de Thames hebben we alleen maar groen. De Thames bereiken we al na 19km, daarna nog eens 15km langs deze rivier totdat we bij de Greenwich voetgangerstunnel komen. Met de lift dalen we af en vervolgens lopen we onder de Thames door. Als we weer uit de lift komen kijken we tegen de Cutty Sark aan, een van de beroemdste Engelse zeilschepen. Greenwich is nog wel leuk om te fietsen, maar verder valt het tegen, industrie en snelweg. We kamperen een paar km ten zuiden van Gravesend voor pond 20. Na ons komt er nog een Nederlands stel op de camping. Rond de camping vliegen groene spechten, groene parkieten en tegen de schemering zie ik een uil weg vliegen. Vooruit, 82km en Dover staat al op de borden.
Zondag 16 augustus.
We worden pas om 8uur wakker met een zonnetje. Zo rond de klok van 10 vertrekken we, eerst terug naar Gravesend (gelijk een berg op) en dan weer verder met route 1.
Door Rochester en Chattem naar Whitstable waar we overnachten voor pond 18. We hebben een paar keer de weg moeten vragen naar de camping, zoals meestal staat het niet aangegeven. Het landschap is mooier dan gisteren. De hele dag een dreigende lucht die tegen de avond weer opentrekt. Dover komt nu echt dichter bij. 86km afgelegd.
Maandag 17 augustus.
Naast de camping zit z’n enorme grote supermarkt, maar de boodschappen zijn gisteren al gedaan en eten we toch maar het oude brood op. De eerste stop vanochtend is Canterbury, 1 heuvel en een paar keer trappen van de camping over een mooi fietspad dat vroeger een spoorlijn is geweest. Veel oude gebouwen en een Costa koffieshop. De weg buigt af en gaat richting Noordzee. Weer veel leuke weggetjes vandaag en sinds een paar dagen kunnen we ook weer eens over een aantal kilometers tempo maken. In Sandwich stoppen we voor een snelle lunch. Soms, fietsend langs de kust, bereiken we Dover met het kasteel en de ferry’s naar Frankrijk. Intussen ben ik m’n km-teller verloren. Na Dover gaat het verder een steile klip op naar Capel-le-Ferne waar we de tent op slaan voor pond 16. Ik daal nog even af naar Folkestone om te kijken of ik de boot naar Calais kan vinden. Vanuit Folkestone vertrekken echter geen ferry’s meer. Nog een lekkere klim (zonder tassen toch wel gemakkelijker) terug naar de camping waar Gerda intussen de tent heeft opgezet. In de Lighthouse Inn, waar we vanavond eten, boeken we de overtocht per internet, we varen om 12.05uur. Tot de camping hebben we vandaag 79km gefietst. 1426km hebben we nu totaal afgelegd waarvan 1267 in Engeland.
Dinsdag 18 augustus.
Het begint te regenen als we opstaan en voor het eerst gaat de tent nat in de tas. We fietsen redelijk snel terug naar Dover en bij het inchecken wordt onze overvaart van 12.00uur vervroegd naar 11.10. Op de boot kom ik erachter dat we wel naar Calais varen, maar dat de LF1 fietsroute in Boulogne sur Mer begint. Op onze kaart niet duidelijk te zien maar waarschijnlijk een stuk onder Calais. Op de boot spreken we Canadezen die vanaf Canterbury naar Rome gaan fietsen in 6 weken. Bij het VVV hebben ze een mooi kaartje voor ons. Via de kust kunnen we Boulogne bereiken. Het is fris en inmiddels is het al een eind in de middag. We fietsen dus naar het zuiden en voor ons doemen de witte krijtrotsen van Calais op. Na een stevige klim met een mooi uitzicht volgt weer een afdaling waarbij we een camping (€ 16) zien liggen. We vinden het wel prima voor vandaag. Als de tent staat en we koffie en brood op hebben wandelen we nog even naar de top van de kliffen, waar gedenktekens en bunkers met uitleg over de 1e en 2e oorlog staan. Ook lopen we nog even over het strand. We zitten in het dorpje Escalles. Vandaag dus maar 30km.
Woensdag 19 augustus.
Het weer is en stuk beter dan gisteren en in de loop van de dag komt er steeds meer zon. De wind waait wel uit de verkeerde hoek. Vanaf de camping gaat het continue 50km berg op, berg af tot aan Boulogne sur Mer. We stoppen een paar keer om te genieten van het uitzicht. Op sommige plaatsen worden met de hand nog mosselen geraapt. Het barst dan ook van de visstalletjes. In Boulogne laten we ons maar eens verrassen in een overvolle brasserie, geen verkeerde keus. Nu moeten we de LF1 route zien te vinden. We krijgen te maken met de Franse slag. Bij de toeristen info staat met grote letters Welkom en Welcome, maar dat is dan ook het enige wat ze spreken buiten het frans om. Route bordjes staan er ook niet dus zijn we op ons kaartje aangewezen. Napoleon is onze uitkomst. Vanaf zijn standbeeld vinden we de weg. Soms blijkt er en bordje te staan maar vaker niet, zeker niet in de richting die wij gaan. Na een 15km een paar bordjes vanuit onze kant, maar waar we ze nodig hebben zijn ze niet. De eerste camping ziet er leuk uit, maar we hebben geen boodschappen gedaan en er is geen winkel in de buurt. De tweede camping ziet er verlaten uit en we hebben nog steeds geen inkopen gedaan. We kamperen uiteindelijk in Licques voor 22euro, 77 km verder.
Donderdag 20 augustus.
We worden later dan normaal wakker en het regent. Gelukkig wordt het tijdens het ontbijt droog en na een extra kop koffie is zelfs de tent aardig droog. De bewegwijzering is nog steeds matig maar dat wordt na Watten een stuk beter. Bij Blockhaus bezoeken we een museum rondom een enorme bunker, waar de Duitsers de V2 raketten vulden met waterstof en afvuurden op London, erg indrukwekkend (en koud in de bunker). Hier is eigenlijk de ruimtevaart ontstaan. Omdat de route nu is aangegeven, volgen we meer kleine weggetjes. De dag etappe eindigt op een camping in Esquelbecq. Als de tent eenmaal staat, begint het weer te regenen. 48km slechts afgelegd.
Vrijdag 21 augustus.
Voor tweede keer gaat de tent nat in de tas. Onderweg krijgen we steeds meer zon, het wordt een afwisselende tocht en we verlaten Frankrijk. Er wordt aardig wat aandacht aan de 1e wereldoorlog gegeven, veel monumenten en bij Diksmuide een grote kazemat. Als we bij het fietspad over de oude spoorbaan aankomen is er een boerderij waar ijs en pannenkoeken verkocht worden, dat smaakt wel. Het wordt steeds drukker met fietsers en andere toeristen. In Nieuwpoort is het even zoeken naar de route. Uiteindelijk vinden we een overnachtingsplekje in Middelkerke. We dachten op een camping te staan, maar het is een kampeerverblijfpark en dat is wat anders dan een camping. Zo staan we dus tussen twee caravans in, tent past precies en geen privacy. Om 5uur gaan we nog even naar het strand. We eten op de camping en smaakt echt wel goed. ’s Avonds wandelen we nog wat over de promenade van Westende-Bad. En we zijn niet de enigen. Vandaag 76 km afgelegd.
Zaterdag 22 augustus.
We slapen uit en doen rustig aan want we blijven nog een dag (niet vanwege de camping) omdat het mooi weer is. Omdat we gisteren een stukje van de route hebben afgesneden, doen we dat nu. Eerst gaat het over de boulevards richting de Panne. Bij Nieuwpoort steken de IJzer over met een pondje. Op de boulevards is het éen grote kermis, zoveel mensen, kermis attracties, fietsjes verhuur een kledingtentjes. Met een flinke wind tegen fietsen we de route terug tot aan, heel toevallig, de ijs boerderij. Langs de IJzer, met wind achter gaat het weer terug naar de kust, toch nog 62km. Rond een uur of vier gaan we weer naar het strand. Voor vanavond heb ik bedacht om bij een Italiaans restaurant te gaan eten, maar met mij nog een man of veel. Een take a way pizza zou ruim drie kwartier duren. Dan maar een borrel op het strand en nadat de zon achter een wolk was verdwenen hebben we alsnog pizza gegeten.
Zondag 23 augustus.
Om kwart over negen zitten we al op de fiets. De wind is wat gedraaid en hebben we grote stukken tegen. Na anderhalf uur komen we bij een boerderij die verse melk uit de automaat verkoopt. Binnen een paar tellen hebben we anderhalve liter op. Damme heeft een leuk oud plein met mooie oude gebouwen. Omdat er een paar bussen staan zie je hier echter niets van. Bij een specialiteitswinkel kopen we twee heerlijk belegde broodjes en een liter verse sinaasappelsap dat we aan de kant van het kanaal nuttigen, waar vind je z’n lunch. We vervolgen de tocht langs het kanaal en fietsen bij Sluis Nederland weer in. Het weer is inmiddels aan het omslaan. Langs de kust rijden we verder tot Nieuwvliet, waar we onze tent opzetten in de stromende regen en onweer opzetten. Vandaag maar mooi 92km gereden.
Maandag 24 augustus
Een rustige dag vandaag. Geen gehaast en lekker rustig ontbeten want we blijven nog een dag. Op ons gemak fietsen we eerst naar Groede en bekijken het dorpje. Omdat het weer begint te regenen vinden we het tijd voor koffie met een papbroodje. Langs de kust rijden we terug naar het Zwin. Net op tijd kunnen we weer schuilen voor de volgende bui. Ook op het laatste stukje naar de tent houden we het niet droog. ’s Avonds eten we bij de drie koningen in Groede. In de stromende regen keren we weer terug. Voor een rustige dag 42km getrapt en niet alleen door de regen.
Dinsdag 25 augustus.
We hebben de buien en de storm vannacht overleeft en de tent is blijven staan. Wel hebben we om een uur of drie alle losse spullen maar in de tassen gedaan. Geslapen hebben we nauwelijks. De tent gaat droog de tas in en de zon lijkt er aan te komen. Er staat nog een stevige bries, deze keer de goede kant op. Voor maar euro 4 pp varen we over van Breskens naar Vlissingen. Tegen de wind in moeten we langs de kust om de stad heen. Er volgt een leuke tocht langs de kust, door duinen en door bos naar de Grevelingendam. Onderweg kopen we een paar broodjes en een pak karnemelk dat we op het strand nuttigen. Vervolgens met de wind mee over de Oosterscheldekering, dat schiet lekker op. Voordat we Burg en Haamstede bereiken nog eerst door het grootste bos van Zeeland. We kamperen vandaag in de Boogerd, een boomgaard. Net op tijd staat de tent, het gaat weer eens regenen, uren achtereen. 70km gevorderd.
Woensdag 26 augustus.
Ondanks de regen en de wind zeer goed geslapen. We besluiten om nog maar een dagje te blijven. De bewolking trekt op en er komt een lekker zonnetje, het blijft wel waaien. Eindelijk tijd om remblokjes te vervangen. We fietsen naar het strand en maken een strand en duin wandeling. In de middag lopen we nog door de Zeepeduinen van Natuurmonumenten. In de paar km die we hebben gelopen hebben we zeker 50 mierennesten geteld. ’s Avonds bij de molen een pannenkoek gegeten. Net terug op de camping begint het weer te waaien, regenen en onweren. Ook voor de tent komt water te staan. Vandaag de luttele 15km gefietst.
Donderdag 27 augustus.
Het was een rustige nacht met af en toe regen. De boomgaard is aardig ondergelopen. Met de wind in de rug vliegen we over de eilanden heen, regelmatig door de duinen en vaak zicht op de zee die soms aardig dicht tegen het duin op zit. Bij Rockanje begint het te regenen en zoeken we een strandtent op waar we koffie drinken en gelijk maar lunchen. Ook naar de Maasvlakte toe krijgen we een flinke bui. Jammer dat het z’n slecht weer is, want de ferry van de Maasvlakte naar Hoek v Holland doet er ruim twintig minuten over en laat je aardig wat van de havens zien. Tijdens de vaart valt er ook een enorme bui. Van Hoek van Holland gaat het pal langs het strand naar Scheveningen. Dit dorp kruisen we helemaal door. Eenmaal weer in de duinen nemen we naar een paar km afscheid van de FL1 en gaan over op de LF4. Bij wassenaar, naast renbaan Duindicht, slaan we onze tent weer op. Inmiddels zijn we de 2000 km gepasseerd. Vandaag 101km gereden.
Vrijdag 28 augustus.
De laatste vakantiedag. Ook nu weer om half tien op de fiets. Het is goed fietsweer. Na wat gekriskras door Wassenaar komen we bij landgoed Duijvestein en rijden verder het groene hart in. Wat hebben we toch veel water in Nederland. Van het ene meer naar het volgende meer, van sloot naar riviertjes. Bij Bodegraven pakken we de Oude Rijn op richting Utrecht, met een mooi fietspad direct aan het water. Bij een bankje zetten we koffie. Iets verderop moeten we schuilen voor een flinke plensbui. Gelukkig gaat de zon weer schijnen. Bij de Meern is het mooiste gedeelte afgelopen. Het gaat nu weer kriskras door Leidse Rijn en dan Utrecht in. Via ons eigen inzicht gaat het dan verder richting Bunnik. Bij Rijnauwen eten we een heerlijke pannenkoek. Over bekend terrein gaat het nu naar Maarsbergen. Vanaf de camping was het toch nog 102km.
In totaal hebben we 2140km afgelegd.