Woensdag, 7 aug.

Vanochtend vroeg, stromende regen en ook rond 9 uur een stevige bui. We vertrekken rond 10.00 uur en het is dan droog. De eerste stop is de pont van Wijk. Op weg naar de volgende pont, die van Tiel, een klein uitstapje naar kasteel Soelen. Nu een kort miezer buitje. Even later kopen we bij de boer appels, hele grote. Bij de pont van Tiel drinken we eerst koffie. Aan de andere kant van de Waal volgen we de route richting Nijmegen. Steeds langs de snelstromende Waal en vele wielen en overstroomgebieden. Soms een stop voor een krentenbol. Eenmaal in Nijmegen een paar omleidingen wat een paar extra kilometers oplevert. Inmiddels is de weg aan het stijgen (en soms wat dalen). Rond 16.00 zijn we bij de boswachter in Groesbeek. Op deze camping hebben we al eens eerder gestaan, toen Lotte een feest gaf. Pal naast de camping ligt een oude spoorbaan dat nu een fietspad is. Zo zijn we in 3 minuten midden in Groesbeek. We vinden een uitstekend restaurant. We kijken ook nog even bij het stationnetje. Nu kun je op een fietstrolley richting Duitsland. Vandaag 72 km, eerst een beetje miezer, later werd het weer beter en af en toe zon.

Donderdag 8 augustus.

Vandaag een bergetappe. Koud op de fiets doemt de Zevenheuvelenweg op. We hebben deze al eens eerder gereden vanaf de andere kant, met op mijn fiets versleten tandwielen. Bij Millingen aan de Rijn een mooi punt om koffie met een Luikse wafel te nuttigen (met warme kersen en slagroom). Het fietsverkeer brengt ons aan de overkant en vervolgen we onze route. Eerst langs een mooie plas en andere waterpartijen. Voordat we het weten rijden we Duitsland in. De navigatie geeft wel de route aan, maar heeft geen kaart van dit gebied. Ook hier weer wat klimwerk. In Elten even naar de bakker. Geen krentenbollen, dan maar 2 zweins ohren. Als we de E3 (bij ons de A12) oversteken zijn we weer in Nederland. Voor we bij de camping zijn, doen we eerst boodschappen in Ulft. We komen bij landgoedcamping Nieuwe Buyl uit. Mooie grote plaatsen en niet druk. Goed fietsweer, een mooie route en 62 km afgelegd.

Vrijdag. 9 augustus.

Even na negen gaan we onder een bewolkte hemel op pad. Aalten ligt hemelsbreed een km of acht van de camping, maar met al het slingeren worden het er 16. Het loopt al tegen elf uur en de terrassen gaan net pas open, dus toch koffie met heerlijke taart. De route gaat verder en na een paar lussen doen we Lichtenvoorde aan. Een leuke tuin, beheerd door de inwoners met aardige foto’s. Het dorpje (of stad) heeft een aardige oude binnenstad. Winterswijk ligt dicht bij, maar de “natuurcampingroute” Achterhoek houdt van ommetjes en gaat bijna niet door steden. Dus rijden we met een boog bijna om de stad heen. We moeten Winterswijk wel in voor de nodige boodschappen. Als we weer verder willen heeft Gerda problemen met de versnelling, de kabel lijkt gebroken. Gelukkig is de fietsenmaker vlakbij en heeft de fietsenmaker een paar jaar geleden een opinion opleiding gehad. Na een half uur kunnen we weer verder. Al snel vinden we landgoedcamping Lutje Kossink. De camping is vol, maar we kunnen naast een caravan staan die momenteel niet gebruikt wordt. 80 km vandaag, door een glooiend landschap met wat meer wind, af en toe regen en aan het eind van de dag ook nog zon.

Zaterdag, 10 augustus.

Het is fris bij het opstaan en een grijze lucht. Met een jasje aan vertrekken we. Ook nu weer een slingerende route. Asfalt en afgewisseld met halfverharde wegen. Bij Eibergen gaan we de stad in voor koffie met en de boodschappen. Inmiddels schijnt regelmatig de zon. We beginnen nu aan het mooiste deel tot nu toe van de vakantie. Eerst naar de watermolen aan de Berkel waar we nogmaals koffie met drinken. Iets verderop ligt de Mallumse molen vlak bij Haaksbergen. Hier zijn we ook met IVN-weekend geweest. De volgende 15 km gaan over smalle paden door de natuurgebieden Buurserzand en Haaksbergerveen. We zijn hier niet de enigsten. De SVR-camping, met goede voorzieningen, heeft nog een plaatsje voor ons. We zijn 65 km verder. ‘s Avonds eten we bij “captain Jack” een paar honderd meter fietsen. Wegens structureel personeelstekort duurt het allemaal lang. Wel lekker.

Zondag, 11 augustus.

Goed fietsweer. Nog een paar landweggetjes en we zijn in Duitsland. De weg voert ons ook langs het Nivonhuis Den Broam, waar we ook met IVN waren. De eerste 20 a 30 km gaan snel, bijna allemaal langs provinciale wegen. Na de koffie met appelcake, wordt het traject leuker, smallere wegen en soms weer een paadje. In Darfeld rijden we eerst nog langs het slot en dan staan we bij de oorsprong van de vecht. In een uitgesleten greppel borrelt overal water uit de grond. Darfeld heeft verder niets te bieden. Al na een paar km is de Vecht al een snelstromende beek en na nog een paar kilometer lijkt het op een rivier. We fietsen vaker “over” de rivier dan erlangs. In Langenhorst eten we een ijsje bij een overvol terras. Na 96 km komen we op de camping van Haddorf aan. Een grote camping met ook een mooi tentenveld (ook voor caravans etc). Na het opzetten van de tent gaan we nog even het meertje in dat naast de camping ligt. We zijn nog net op tijd om broodjes voor morgen te bestellen. Bij het naastgelegen restaurant is het vol, maar we schuiven bij anderen aan. We eten Duits. Schnitzel.

Maandag, 12 augustus.

9.00 uur stappen we op de fiets. Ook nu weer soms een glooiend landschap. De eerste stop is in Shüttorf. Een paar mooie gebouwen en een leuk beeld van een vrouwtje dat een paar geiten over een brug trekt. Zigzaggend over de Vecht, smalle weggetjes, soms smalle zandpaadjes, veel onder de bomen en soms in de zon gaan we richting Hoogste de waar een SVR-camping is. Onderweg weer een aantal watermolens en we steken een keer de Dinkel over. We staan nu aan de Vecht, na 75 km fietsen. Hoewel het heet is, 30/31 graden, viel het fietsen best mee.

Dinsdag, 13 augustus.

Het is al warm als we opstaan, ook al staat de tent nog in de schaduw en komt de zon net boven het maïsveld uit. Na een paar kilometer komen we bij het Coevorden-piccardie kanaal dat we volgen tot Emlichheim. Als we even verder de Vecht weer oversteken, verlaten we de route en volgen de Molenroute, een slechte keuze blijkt achteraf. Koffie zit er niet in, wel een kop thee bij een boeren rustpunt. Zonder het door te hebben zijn we weer in Nederland, en wel bij “Achterin” waar we met “rondje om de wereld” ook geweest zijn. We rijden door naar Hardenberg zonder een molen te zien. Tijd voor een milkshake. Na de boodschappen gaan we richting camping nadat we, toch nog, langs de molen van Hardenberg zijn gegaan. Het plan is een SVR camping, maar 2 km eerder zien we een andere kleine camping met schaduw. We zijn welkom, maar zetten de tent nog niet op. We blijven eerst nog maar een paar uur in de schaduw zitten. Het is 33 graden met een gevoelstemperatuur van 39, horen we een oud baasje zeggen. Uiteindelijk zetten we de tent op, douchen en zitten weer in de schaduw met een fris flesje sap. Tijdens het eten worden we in de gaten gehouden door een kat die hoog in een tak van een waterput zit. Het begint harder te waaien en het begint in de verte te onweren. Het wordt donkerder, maar het blijft droog. Even verderop is de lucht bijna zwart, zien we het regenen blijft het nog lang flitsen. De kat slaapt rustig verder. In de hitte 60 km afgelegd.

Woensdag, 14 augustus.

De kat slaapt nog steeds op zijn tak. Doet hij altijd, hoorden we eerder. Het is flink afgekoeld. We gaan eerst naar Gramsbergen, waar geen molen meer is, wel een aardige oude binnenstad. Vervolgens gaan we weer naar Laar. Op een smal pad krijgt Gerda een lekke band (scherpe doorn dwars door de buitenband). Laar heeft wel een molen aan de Vecht. Dit is de laatste keer dat we de Vecht zien. We gaan nu richting Coevorden. Op een plein drinken we koffie en bij de naastgelegen bakker kopen we brood en koeken. Ook Coevorden heeft een molen. We gaan nu naar Diever. De eerste kilometers gaan langs de diverse kanalen en later besluiten we een ommetje door het Dwingelderveld te maken. De zon vanochtend is verdwenen achter een grijze lucht. Na een keer verkeerd te hebben gereden komen we toch in Diever. Het begint wat te regenen. Naar de camping is het nu nog 3,5 km. In de regen boeken we onze plaats op de SBB-camping “Oude Willem”. We wachten met opzetten van de tent tot het droog is. Op de camping geen internet en we hebben ook geen bereik, lekker rustig. Terug fietsen naar Diever om te eten zit er niet in. Gelukkig hebben we “noodrantsoen” bij ons. 85 km vandaag.

Donderdag, 15 augustus.

We slapen uit, terwijl de “buren” al druk zijn met opbreken. Na, op ons gemak ontbeten te hebben, gaan we een rondje fietsen, maar eerst nog een band plakken(van gisteren). Het gaat veel door de bossen, heidevelden en smalle paadjes. De zon komt steeds meer tevoorschijn. Net voor Zorgvliet drinken we koffie. Sommige heidevelden hebben aardige hoogteverschillen, zoals het Aekingerbroek. Andere heidevelden liggen juist lager en hebben vennetjes. In Appelscha doen we de dagelijkse boodschappen, drinken een milkshake en zoeken tevergeefs naar een molen. Het laatste stuk terug is minder mooi, langs een kanaal en open weilanden. Net voordat we terug zijn is het pad, wegens wateroverlast, gesloten en komt er nog een klein ommetje, dat wel weer korter is. Al met al een leuke tocht met meer fietsers dan tot nu toe. Na het opzetten van de tent en een douche gaan we naar Diever. Op een terras een lekker diner in het zonnetje en daarna na het Shakespearetheater. Omdat we geen vaste planning hebben, hebben we ook geen kaartjes. Bij de kassa zijn ze uitverkocht, maar de kans bestaat dat!! En de kansen komen, binnen een kwartier kunnen we twee kaartjes overnemen. Het theater is een buitentheater en een podium met aan twee zijden de tribunes. Een decor is er niet en blijkt ook niet nodig. Het luchtige, met hedendaagse grappen en grollen, toneelstuk “wintersprookje, de tijd zal het leren” wordt door een man of dertig toneelspelers en diverse muzikanten gespeeld. Tijdens de pauze ”warme worst tbv de scouting”. In het donker fietsen we terug. Een geslaagde avond.

Vrijdag, 16 augustus.

Als we om acht uur opstaan begint het te regenen en dat blijft tot half twaalf, zodat we de ochtend doorbrengen met lezen en een sudoku. We hebben een 45 km korte rit vandaag. Het voordeel is dat je wat kan uitwijken. Zo besluiten we onderweg om naar het herinneringskamp Westerveld te gaan. We bezoeken het museum en gaan daarna naar het kamp zelf. Op de navigatie had ik gezien, dat je daar het terrein weer kon verlaten. Even verderop kunnen we niet verder. Het pad is afgesloten omdat bevers het terrein hebben toegeëigend, zodat we een extra ommetje moeten maken. Vanaf het kamp fietsen we weer veel door de bossen, wat heidevelden en vennetjes. Het Orvelterzand valt echter tegen, geen zandvlakte of zo. Tegen vijf uur zijn we op de camping en hebben we het trekkersveld voor onszelf. Op naar Schoonloo, want we hebben nog geen winkel gezien vandaag. Bij Jor’s haven zitten we lekker en eten we weer heerlijk.

Zaterdag, 17 augustus.

We vervolgen weer het Pieterpad, dat wil zeggen, eerst een stukje dat we gisteren al deden, dus ook langs de runderen in het zompige land om de bidon weer op te pikken die Gerda bij een bank had laten staan. De bossen worden steeds meer afgewisseld door heidevelden. We komen dus in het gebied van de Drentse Aa. Vele natte velden waar een beekje doorheen loopt. Bij Anderen koffie met lekkere appeltaart. Zo slingeren we richting Zuidlaren en komen langs vele bekende plekken en passen de route af en toe aan. Het Balloërveld staat er wel heel mooi bij met de bloeiende heidevelden. Restaurant Drentsche Aa, aan het Schipborgse Diep is wel het bekendste dat we tegenkomen. Na Zuidlaren is het nog een kilometer of tien naar Noordlaren waar de camping is. Ook bij dit Nivonhuis zijn we al eens eerder geweest. Op het trekkersveld is het vrij rustig. Bij de tent gegeten. Een mooie rit van 62 km, soms wat druk.

Zondag, 18 augustus.

Na het ontbijt even wat gewassen, koffie gedronken en gekeken hoe iedereen weer vertrekt. Tegen 11 uur gaan we een “Rondje Drentsche Aa” fietsen. Na 15 km passen we de route aan, dat we nog vaker gaan doen. Zo slaan we Eelde en Assen over en gaan halverwege de rit pas de mooie gebieden in. Soms fietsen we tegen de route van gisteren in. Zo kan het gebeuren dat we weer bij de “herberg van Anderen” komen, waar we gisteren koffie met dronken. We doorkruisen de diverse heidevelden en staan we opeens in Gasselte, bij het pannenkoekenhuis, waar we ook al vaker hebben gegeten. We pakken de route weer op en komen weer in de buurt van de camping. Ondanks alle aanpassingen, toch weer 69 km, met goed fietsweer.

Maandag, 19 augustus.

Rustig opstaan en pas tegen de middag op pad. Vandaag een rondje Zuidlaardermeer. Het begin, eigenlijk twee derde van de route is niet zo spannend. Wel lekker geluncht aan de “overkant” bij paviljoen De Leine bij Kropswolde. De eerste twee restaurants zagen er niet uit, maar deze was prima. We doen nog een paar mooie natuurgebieden (Tusschen water), twee molens bij Zuidlaren en stoppen voor het diner bij het watersportcentrum van Midlaren. Prima gegeten. De camping is nu nog maar 3 km.

Dinsdag, 20 augustus.

Slechts 30 km. Eerst naar het punt waaraan de Drentse AA in de Zuid Willemsvaart uitmondt. Hier staat ook de witte molen. We vervolgen de route naar Roden, met het grote outdoor centrum. Onze huidige tent krijgt wat ouderdomsverschijnselen. Na veel wikken en wegen en koffie kopen we een nieuwe tent. Hij is iets kleiner dan de vorige. Na de broodnodige boodschappen is het nog maar een paar km naar de camping. De natuurcamping blijkt onderdeel te zijn van een grote camping, met grote prijzen maar wel in een mooi gebied. Het opzetten van de tent gaat net zo snel als de oude. Voor de tweede keer op deze vakantie hebben we langere tijd regen. Het wordt improviseren met de ruimte, die is toch wel minder dan de vorige tent.

Woensdag, 21 augustus.

Het heeft vannacht lang en soms veel geregend, maar we staan met een zonnetje op. We kunnen buiten ontbijten. We fietsen vandaag een rondje om de meren en door de Onlanden. ‘s Morgens hebben we soms een spat regen en er staat aardig wat wind. Koffie bij de Onlanden bij Natuurmonumenten, waar we al eens eerder waren. Aan het eind van de route nog even naar Leek en over landgoed Nienoord gereden (daar stonden Henk en Dea een paar dagen eerder) en boodschappen gedaan.

Donderdag, 22 augustus.

We verlaten vandaag het mooie gebied van de Drentse AA. Nog eenmaal fietsen we door de fraaie natuur en komen zo in de stad Groningen. Op de Grote Markt drinken we koffie, in het zonnetje dat we verder vandaag niet meer zien. We verlaten Groningen via het Reitdiep. Voor Winsum verlaten we het water en gaan zigzaggend verder. We rijden iets anders dan het Pieterpad en dus ook wat meer kilometers. We komen door leuke dorpjes en uiteindelijk Winsum. Winsum is een leuk oud stadje en een mooi winkelstraatje. Gelukkig ook een AH (net buiten de oude kern). We pakken de route weer op, Eenrum, met de molen waar Abraham de mosterd haalde. Nu is het nog maar een paar km naar de camping in Wehe-den-Hoorn. We worden gastvrij ontvangen op het landgoed, zetten de tent op in de luwte van een hoge heg. Het is nl hard gaan waaien. We mogen gebruik maken van de waranda van de leegstaande glamping tent.

Vrijdag, 23 augustus.

Vannacht heeft het geregend en er staat een stevige wind. Na elf uur gaan we op pad. Eerst maken we het Pieterpad af. Het laatste stukje gaat langs het Wat, met dit weer (donkere luchten) een mooi plaatje. We ploeteren door de regen en de wind naar Pieterburen en strijken neer bij een restaurant waar vandaag ook een honderd wielrenners stoppen (georganiseerd uitje door een aantal hogescholen). De lucht is inmiddels opengetrokken en het is pas half drie, Gerda wil nog naar Uithuizen, 17 km verder. Met de wind in de rug en versnelling op stand 18 vliegen we door het Groningse land. Het doel is Menkemaborg. We zien dat we hier jaren geleden ook al eens geweest zijn, maar nog niet in de borg. Gelukkig hebben we de museumkaart mee. We krijgen een privé concertje op een oud pijporgel. Naast dit antieke instrument liggen er ook de voorlopers van de klarinet en dwarsfluit. Nu nog terug, tegen de wind in, 20 km naar ons tentje. De wind is inmiddels wel in kracht afgenomen en de zon schijnt. Nog even de boodschappen en we zijn er weer. Onder het eten genieten we van het mooie uitzicht vanaf de camping over het Groninger land.

Zaterdag, 24 augustus.

Met aardig weer breken we de tent op en gaan op pad naar Schiermonnikoog. Na een paar kilometer slaat het weer om en hebben we amper tijd om van jas te wisselen (Hornhuizen met een kerk en een kerktoren die als baken heeft gediend en in felle kleuren is geschilderd). Meer dan een stevige miezer en met tegenwind gaan we verder. De route langs het Wat gaat niet wegens dijkverhoging zodat we een omweg langs Vierhuizen moeten rijden. Ruim op tijd zijn we bij de boot. Op Schier is het droog als we naar de camping gaan en hetzelfde plekje vinden als een paar jaar terug, er is niets veranderd. We lopen nog even naar het strand, waar een provisorisch strandtent staat. We kunnen nog net een biertje drinken voordat ze, ivm de naderende storm, gaan sluiten. We dineren vandaag in hotel-cafe-restaurant Duinzicht, bijna tegenover de camping. We bestellen een gerecht met vier soorten vis, heerlijk. Voor het eerst van de vakantie koffie met een Jutter erbij, wat is het leven toch goed. ‘s Nachts regen en stevige wind waar we weinig van merken.

Zondag, 25 augustus.

Verse broodjes met aardbeien bij het ontbijt in het zonnetje. We fietsen vandaag het eiland over en bezoeken het bunker museum. Ook maken we een korte wandeling. Kortom, vakantie. Voor de verandering eten we vandaag pizza. Wat wind en geen regen.

Maandag, 26 augustus.

Na een lekker ontbijt en na een kop koffie gaan we wandelen. Bij de jachthaven verlaten we de weg en gaan richting stand door een aangegroeide landwinning. Een zompig pad, met plassen, riet, pitriet en hoog gras. Erg mooi om doorheen te lopen. Helaas een kort buitje. Eenmaal bij het strand lopen we langs de vloedlijn. Er volgen nu een paar hevige korte buien. Het einddoel komt al snel in zicht, daar waar we zaterdag ook al even waren. Jammer geen weer om buiten te zitten. Gelukkig is het binnen best gezellig en niet zo druk. Bij de koffie met worteltaart drogen we wat op. Dit strandtentje heeft geen aansluiting op water, gas en stroom (éen enkel zonnepaneel), zodat het veel improviseren is. Vanavond eten we op het terras van graaf Bernstorff in de laatste zonnestralen.

Dinsdag, 27 augustus.

Vandaag weer een wandeling met mooi weer. Het wordt een lange strandwandeling van paal 3 tot voorbij paal 7 en weer terug. We kopen stokbrood en wat smeersels en eten op de dijk met uitzicht op het Wad..

Woensdag, 28 augustus.

Rustig aan ontbijten in een steeds warmer wordende zon. We fietsen naar Kobbemansduinen om daar te gaan wandelen. We lopen over graslanden, door rietvelden, door blubber en komen op een pad langs de duinenrand. We kunnen ook door de duinenrand heen en komen zo aan zee. Langs het water lopen we weer terug naar paal 7. Hier gaan we over het fietspad terug naar de fietsen. Bij Merlijn (paal 7) drinken en eten we. Voor een laatste afzakkertje gaan we naar het restaurant bij de jachthaven. Onder het genot van koffie en een juttertje genieten we van de zonsondergang bij laag water op het Wad.

Donderdag, 29 augustus.

We doen rustig aan, babbelen wat met de buren en rond 12 uur verlaten we de camping. We maken nog een rondje langs het westmeer en gaan langs het Wad naar de veerboot. De “buurman” van de camping laat ons nog een aantal steltlopers zien die net naast de steiger in de blubber op zoek zijn naar eten. Terug op vaste wal gaan we om het Lauwersmeer heen. Bij een stel vogelaars kijken we “mee” naar wat er te zien is. Naast kiekendief, visarend(heel ver weg) goudplevieren ook kemphanen(op doortocht ?). Tegen zessen zijn we in Aduarderzijl, onze camping voor 3 nachten. Het is een soort thuiskomen.

Vrijdag, 30 augustus.

Rustig opstaan, broodjes kopen en tegen de middag op pad. Vandaag, oude kerkjes, mooiste stad van 1999, Niehove, stukje rietlanden dat we gisteren niet deden en tenslotte Zoutkamp. Na een ijsje aan de haven, aan de andere kant van het Reitdiep, fietsen we weer terug naar het Reitdiepveer dat ons bij de camping afzet. In de jachthaven van Garnwerd eten we bij “Reitdiep aan zee” gelukkig is er nog een tafel vrij. Het is inmiddels een stuk drukker geworden op de camping. We zien campers die er in 2023 ook waren en er heerst een ons kent ons sfeer.

Zaterdag, 31 augustus.

Even naar de winkel voor verse broodjes en melk, daarna rustig ontbeten. Gerda heeft inmiddels gezwommen in het open water (er waren er meer die dat deden). Tegen 12 uur zijn we in Garnwerd bij de ZJFTtent, halen onze polsbandjes en kopen een T-shirt. De laatste zomerjazz-fiets-tour kan beginnen.

Het eerste optreden is in de tent van de groep ZOOE, studenten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Dan op de fiets naar het streekmuseum in Ezinge waar ons het wat tegenvallende trio Winfried Buma wacht. Terug naar Garnwerd. In de tent speelt nu James McClure met zijn band Sofaya geweldige muziek uit Zuid Afrika en gaat Marta Warelis uit haar dak. Voor het vierde optreden gaan we naar Feerwerd. In de kerk speelt een duo dat wel al eens eerder zagen, wel goede muziek, maar het boeide wat minder. Weer terug naar Garnwerd, niet de tent maar de schuur Alleshouderij. Een lekker rommelige omgeving, tijd voor een broodje bal en dan luisteren naar Han Bennink. Zijn gast is een oude bekende van hem, waardoor we de aangekondigde spelers niet horen. Voor de afsluiting van de dag gaan we naar Maarhuizen, net voorbij Winsum. In de SBB schuur speelt Trompettiste Maite Holtelé met het Nederlands Jeugd Jazz Orkest, een geweldig optreden ter afsluiting van de ZFJT. In het donker fietsen we terug naar de Feesttent. Traditiegetrouw eten we een frietje bij de snackbar waar we als laatste kunnen bestellen, alles is op. In de tent maken we het uitbellen (zfjt-bel) de laatste ZomerFietsJazzTour mee. Met een speciaal biertje, de grande finale, nemen we afscheid van dit unieke gebeuren.

Zondag, 1 september.

Vandaag beginnen we aan de terugreis, met zon en een oostelijke wind kracht 3. In Groningen pakken we de LF-9 op die ons naar Darp brengt. Onderweg zijn veel plekken waar we deze vakantie al eerder waren, maar dat mag de pret niet drukken. Koffie bij de Onlanden en milkshake in het toeristische Appelscha. Na 90 km zijn we bij het Nivonhuis in Darp. We eten waar we twee jaar terug ook al eens aten. Ook. U weer een prima maaltijd. Terug bij het Nivonhuis drinken we nog wat op het terras met een mooi uitzicht over de, nog bloeiende, heide.

Maandag, 1 september.

Een warme, broeierige dag. Vroeg op om boodschappen te doen en een foto van de molen te maken in Havelte. Het begin van de route is wel aardig, maar het wordt steeds eentoniger. De eerste stop is Meppel. Een leuke stad met twee molens, een oude binnenstad en een binnenhaven met sluis. Over rechte saaie wegen gaat het naar Hasselt, ook weer zo’n leuke oude stad. De derde stop is Kampen, waar we wel vaker zijn geweest. Tijd voor een ijsje. Het einddoel voor vandaag is Elburg. De landgoedcamping is de laatste overnachting van deze vakantie. We krijgen het advies om nog even snel langs het groentewinkeltje van een naastgelegen boerderij te gaan, hebben ze de lekkerste aardbeien. Aan de haven vinden we op een terras nog net een vrij tafeltje. Het eten is weer lekker.

In de avond trekt de lucht dicht en begint het te waaien. Een paar stormvlagen, donderslagen, bliksem en een paar buien. Naast de tent liggen een paar takken, niet op de tent.

Dinsdag, 2 september.

De laatste fietsdag is de minst leuke. We volgen nog steeds de Zuiderzee route, maar zien weinig van de randmeren. We doen nog “boodschappen” bij de kampeerwinkels in Ermelo. Jammer dat we geen leuke route weten, hoe dichter bij huis hoe bekender het terrein. Nog even langs bij Henk, zonder Dea want die werd op dat moment geopereerd aan haar knie. De vakantie zit er weer op.