India, rondreis Rajasthan en Varansi. november 2015

India, Rajasthan en Varanasi 8 tm 30 november 2015.

Zondag 8 November Amsterdam-Delhi.
Alleen maar een reisdag, met een vertrek om 14.30 uit Amsterdam en om 0.15 aankomst in Dubai in een airbus dreamliner, met veel ruimte. Om 04.30 gaat het verder naar Delhi.

Maandag 9 november Delhi.
Om 9 uur staan we op het vliegveld. Om India in te komen hoeft “alleen” maar het e-visum omgezet te worden in een stempel in het paspoort. Vingerafdrukken nemen kan soms lastig zijn. Bij de uitgang worden we al opgewacht en voorzien van een flesje water worden we per taxi naar het hotel gebracht, allemaal keurig verzorgd. Net voor het hotel zien we de bus voor de stadstour echter net weg rijden. Later worden we weer met een taxi opgehaald en naar de India Gate gereden waar bij de groep aansluiten en op weg gaan voor een lunch, het loopt al tegen tweeën. Na de lunch bezoeken we het Qutab complex met de grote toren. Als laatste gaat het door de avondspits naar de grootste sikh tempel van India. Allemaal de schoenen uit en een doek op het hoofd. We gaan eerst naar de keuken waar de laatste hand wordt gelegd aan de maaltijd voor armen en daklozen. In kookpotten met een diameter van meer dan een meter wordt nog driftig geroerd. In de “eet”zaal nemen inmiddels de mensen plaats op de grond en als een soort lopende band krijgen ze een bord (soort dienblad met vakken), rijst, groenten en brood. Verder lopen we door de gebedsruimte en om het complex heen. Na het diner vlug naar bed om een nacht slaap in te halen.

Dinsdag 10 november Delhi-Nawalgarh.
Vandaag een reisdag met als enige vermelding een lunch onderweg. We komen in het donker aan in een zeer eenvoudig dorpje. Het hotel is een prachtig gerestaureerde Haveli (=koopmanshuis). We hebben een super mooie badkamer; wel bukken!

Woensdag 11 november Nawalgarh-Bikaner.
We beginnen de dag met een fietsritje door de omgeving van Nawalgarh. De wandeling naar de fietsen is al een waar feest met alles wat er te zien is. Op degelijke oude fietsen zonder bel gaan we op weg. Eerst door het gezellige stadje heen om bij een pottenbakkerij te stoppen waar we een demonstratie potten bakken krijgen, zonder dat er wordt aangedrongen om iets te kopen. Weer verderop stoppen we bij een groentekweker waar we het een en ander horen over de plaatselijke gewassen. Water wordt hier trouwens van 60 meter diep opgepompt. Onderweg zien we naast een aantal ijsvogels ook een hop. Weer terug bij de fietsverhuurder lopen we weer naar het hotel. Na een snelle douche gaan we weer verder met de bus. Onderweg nog een stop om geld te pinnen, mijn pasjes doen het echter niet! Tegen donker komen we aan in Bikaner. Nadat iedereen zich heeft opgefrist gaan we de stad in. Omdat het Diwali is, is morgen alles dicht. Het is net Koninginnedag of oudejaarsavond. Het vuurwerk vliegt je om de oren en dat houdt aan tot vroeg in de ochtend. In de winkelstraat is het een drukte van jewelste. Duizenden mensen zijn op de been en zeker waar vuurwerk wordt verkocht is het dringen geblazen en iedereen wenst ons een happy Diwali. We dineren op het dakterras van het hotel.

Donderdag 12 november Bikaner de rode stad.
Om half tien gaan we op weg naar de rattentempel Karni Mata. Op het complex gaan de schoenen uit. Eenmaal binnen de omheining krioelt het van de ratten. Overal zitten ze, eten of drinken ze. De ratten worden geheiligd en krijgen daarom ook eten. De beestjes trekken zich niets van de mensen aan. Omdat het feest is, zijn de meeste vrouwen ook mooi gekleed, vaak met een hoofddoek dat als sluier kan dienen. ’s Middags gaan we met de tuktuk naar de Jaintempel:Bhandasar. Een unieke tempel en van binnen prachtig beschilderd, wat niet gebruikelijk schijnt te zijn. Verder is voor deze tempel boter gebruikt i.p.v. cement in de fundering een aantal eeuwen terug. De boter smelt nog steeds in de zomer. Achter de tempel ligt nog een Hindu tempel: de Lakshminathtempel.
Tegen de avond gaan we op pad met de bus, eerst naar een kamelenfokkerij waar we kamelenmelk drinken. Vervolgens gaan we de woestijn in waar we over stappen op kamelenkarren die ons verder brengen naar een heuvel waar een openlucht dansvoorstelling is en een “traditioneel” diner, wel wat toeristisch.

Vrijdag 13 november Bikaner-Jaisalmer.
Warempel op een van de twee bankpassen krijg ik geld uit de ATM. De bus brengt ons vandaag naar Jaisalmer. Onderweg een stop bij een paar lemen hutjes. Na de spullen op de kamers te hebben gezet, gaan we naar hett sunset viewing punt van de stad waar we een mooi uitzicht hebben over de stad en het fort. Vanwege het vele stof en de smog is het zicht op het fort niet echt scherp en is er geen mooie zonsondergang. We spotten hier ook veel bijeneters. Op een dakterras gaan we dineren.

Zaterdag 14 november Jaisalmer de gouden stad.
Nog voor het ontbijt gaan we naar het crematieplaats van de maharadja’s. Het complex BadaBagh bestaat uit met allemaal gedenkstenen,cenatops, van geelzandsteen. Omdat de zon net op is geeft dit een mooi diepgele gloed. Een prachtig geheel op een mooie plek.
Na het ontbijt gaan we naar het meer Gadi Sagar, dat de stad vroeger van water voorzag. Tegenwoordig is het voor de Indiers een plaats om te ontspannen. In het water zijn catchvissen(panga) van meer dan een halve meter. Een korte wandeling door gezellige ambachtsstraatjes voert naar het fort, een stad op zich met een aantal tempels. Deze blijken juist vandaag niet toegankelijk te zijn vanwege de jaarlijkse reiniging door heel veel vrijwilligers. Omdat het nog steeds feest en vakantie is voor de Indiers is het enorm druk. Aan het eind van de middag lopen we nog even naar het uitzichtspunt waar we gisteren ook waren. We eten in een restaurant vlak bij het fort. De stad blijkt niet zo groot te zijn. De bus doet er langer over om naar het fort te rijden dan lopend.

Zondag 15 novemberJaisalmer-Jodhpur.
Weer een reisdag. Vandaag gaat het naar Jodhpur, de blauwe stad. Al vroeg een lunch omdat er weinig gelegenheden zijn onderweg. In Jodhpur gaan we eerst naar de Jaswant Thada, een marmeren gedenkplaats aan Maharaja Jaswant Singh II, te vergelijken met de Taj Mahal. Het is ontzettend druk in de stad en de route die wij volgen blijkt afgesloten te zijn waardoor we een uur om moesten rijden. Een km verder ligt het fort Mehrangarh op een berg. Deze keer is het fort geen stad maar de woning en werkomgeving van de Maharadja’s. Ook hier zijn we niet bepaald de enigen. In een stroom van mensen lopen we door het museum. Na het bezoek volgt nog een bizarre tocht door het stad naar het hotel, dat aan de andere kant van van de stad ligt. Een hotel met een fraaie tuin, helaas hebben wij een kamer aan de weg en tegenover de receptie.

Maandag 16 november Jodhpur de blauwe stad.
Ik ben gisteren verkouden geworden, heb slecht geslapen en niet zo veel trek in het ontbijt. Ik ga maar niet mee op de jeepsafari. Met de jeep bezoekt Gerda de Bishnoi dorpjes en ziet bij een meer antilopen en kraanvogels.
In de middag gaan we naar de stad. We laten ons bij de clocktower afzetten. We dalen wat door de oude “blauwe” binnenstad en over de markt waar we wat kruiden kopen. We lopen vanuit het stadje richting het fort. Dit blijkt een korte route te zijn met mooie uitzichten. Op het dakterras van Haveli Pal, met uitzicht op het fort en de clocktower en marmeren standbeeld, eten we wat en worden daarbij getrakteerd op een vuurwerk omdat de maharaja een kleinzoon heeft gekregen.

Dinsdag 17 november Jodhpur-Udaipur.
De bus vertrekt om half negen en na een stop om geld te pinnen en water te kopen gaat het richting Udaipur. De eerste stop is bij de motortempel Om Badna. Volgens recente geschiedenis is op de plek van de tempel een jaar of dertig geleden een jonge motorrijder dodelijk verongelukt. Hoewel de motor (royal engfield 350cc) door de politie mee was genomen, was de motor op een vreemde manier op de plaats van het ongeluk terug gekomen. Dit was de aanleiding om ter plekke een tempel te bouwen.
We rijden verder, maar omdat de buschauffeur zich net lekker voelde is er een extra stop bij een groot wegrestaurant. We verlaten de grote weg een gaan de bergen in. We scheuren dwars door dorpjes heen en komen uiteindelijk bij de Ranakpur Jain tempel aan. Een mooie tempel met 1444 verschillende marmeren zuilen.
De rit gaat verder door de bergen en na wat gezoek en gevraag komen we bij ons Jain hotel aan. Na ons wat opgefrist te hebben gaan we naar de stad om aan het meer op een dakterras te dineren. We hebben een mooi uitzicht over het meer en het paleis.

Woensdag 18 november Udaipur.
Vandaag kunnen we onze eigen gang gaan. Na het ontbijt lopen we eerst wat door de stad, maar het marktgebeuren moet nog op gang komen. We gaan daarom maar met de tuk-tuk naar het paleis. Hier is men inmiddels wel wakker, wat een drukte. Net als een paar dagen eerder gaat het weer, ruim anderhalf uur, voetje voor voetje door het museum. Wat later maken we een boottochtje over het meer. Omdat we nog niet genoeg musea hebben gezien gaan we nog maar even naar een haveli. Voor het eerst deze reis zien we een echte zonsondergang met een rode nagloed. We eten weer bij het restaurant van gisteren. We sluiten de dag af met een kop koffie in het koffiecafe tegenover het hotel. Al met al een relaxte dag.

Donderdag 19 november Udaipur-Pushkar.
Volgens de planning weer een lange busreis. Na een half uur komen we er achter dat iemand zijn paspoort is vergeten. Deze wordt door het hotel naar de bus gebracht. De ATM stop hebben we dan al achter de rug. Behalve een sanitaire stop wordt doorgereden tot we een eettentje je vinden, het gros van de groep wil nu eens niet in een wegrestaurant eten. Het eten smaakte lekker, alleen de Belgische sectie wilde hier niet eten en stoppen we nog geen half uur later om ook hen te laten eten. Een 20km voor Pushkar gaan we van de snelweg af en wordt de weg een stuk slechter, later zelfs zand. Het is lastig om de stad in te komen. Omdat er kamelenmarkt en een festival is, zijn er te weinig hotelbedden en zijn er tentenkampen in gericht. Wij hebben een mooi hotel net buiten de drukte van de stad. We zetten de koffers op de kamer en gaan gelijk op pad. Misschien nog een zonsondergang aan het meer. Bij het meer aangekomen, blijkt het een grote festiviteit te zijn langs de hele rand van het heilige meer. Normaal wordt hier op de dag door de Brahma gelovigen gebaad. Nu is een groot deel van de rand afgezet met kleine waxine lichtjes die door de jeugd worden ontstoken. Een mooi gezicht. Een paar honderd meter is een ceremonieel gebeuren. We lopen wat later de stad in, een aaneenschakeling van winkeltjes en duizenden toeristen, gelovigen die op de feesten zijn afgekomen en andere toeristen. We eten heerlijk bij “out of Bleu”.

Vrijdag 20 november Pushkar.
Na het ontbijt slenteren we naar de Brahma tempel, de belangrijkste tempel in India voor deze aanhangers. Er mogen geen tassen en geen fototoestellen mee. Het is mooi te zien hoe de Brahma’s hun geloof beleven. Het wordt tijd om een kameel te gaan kopen. We lopen de stad een beetje uit en komen op de markt en kermis. Eerst nog wat stalletjes, en ja hoor daar liggen en staan ze: honderden kamelen vastgebonden aan hun poten of aan hun kop. Tussen deze beesten in zitten de handelaren bij elkaar. Soms lijkt er sprake te zijn dat er wordt gehandeld. Het is inmiddels rond het middaguur en eigenlijk te warm om de blijven, we zoeken daarom maar een dakterras op. Tijdens de lunch komt er een soort processie door de winkelstraat, grote verzilverde wagens met tulbanden, muziekkorps en een stoep vrouwen en weer een stoet tulbanden. Na onze lunch gaan we even bij het meer kijken, vele vrouwen en mannen nemen een heilig bad. We gaan weer terug naar de kamelen omdat het inmiddels iets minder warm is en de zon wat lager staat zodat het licht misschien wat beter is. Het blijft een mooi gezicht die vlakte met al die kamelen. Wat verder het “kamp” op, blijkt er ook een paardenmarkt te zijn. De paarden hebben het een stuk beter dan de kamelen. Ze staan onder een dak een kunnen beter bewegen, ook worden ze goed verzorgd. Waarschijnlijk zijn het gefokte paarden. We willen de zonsondergang nogmaals zien en gaan dus maar weer naar het meer. Ook nu is er weer een ceremonieel, maar veel kleiner dan gisteren. Na het eten lopen we tenslotte nog even over de verlichtte kermis met maar liefst 5x een huizenhoog rad.

Zaterdag 21 november Pushkar – Jaipur.
We verlaten Pushkar en op weg naar Jaipur, een ritje van een paar uur. ’s Middags gaan we met een aantal naar de bioscoop, maar eerst een overheerlijke lassie uit een stenen beker die daarna wordt weggegooid. Naast het lassietentje een snelle lunch van pittig gebakken broodjes met zoete curry saus. De megabioscoop is een belevenis apart. Een retroachtige aankleding in de foyer, waar z’n 1000 mensen staan te wachten om de zaal in te mogen. De zaal is bij het betreden redelijk schoon. De Bollywood film van ongeveer drie uur is ook al z’n belevenis, veel paleizen, wat vechten, wat gezang en natuurlijk de romantiek. Ook het publiek is z’n belevenis, als het romantisch wordt, of de hoofdpersonen komen op dan gaat de menigte met veel gegil uit zijn dak. Via wat marktjes lopen we naar een restaurant om te eten (naast de bioscoop zat trouwens een Mc Donald met een Mc Spicy op het menu). In het hotel kletsen we de rest van de groep weer bij.

Zondag 22 november Jaipur.
We beginnen de dag met een bezoek aan het Amber fort, nadat we eerst foto’s hebben gemaakt van het Paleis van de Winden. Zoals ieder fort, ligt ook dit fort op een berg. Wij lopen naar boven, maar het kan ook per olifant. De gids geeft bij iedere deel van het fort een korte uitleg, met name het deel met de spiegelzaal is mooi. ’s Middags gaan we op eigen gelegenheid door de stad. De bus zet ons af bij het paleis van de winden. Eerst maar wat eten bij een lokaal tentje, lekkere lassie en eten. We wandelen naar het observatorium, dat vlak bij ligt. Om kaartjes te kopen is er een vrouwen- en mannenloket. De rij van de vrouwen is het kortst en Gerda gaat de kaartjes kopen. Het is mooi te zien hoe men hier een paar eeuwen geleden de tijd en de stand van de sterren hebben gemeten. Jammer dat er geen cafétjes of zo iets bestaan in India. Tegen de avond dwalen we nog wat door de stad en zien wel wat leuke dingen als de opbouw van een buurtfeest (grote heette potten waarin gekookt wordt en een rottie bakker), trouw optochten etc. De dag wordt afgesloten met een biertje op het dakterras van het hotel.

Maandag 23 novemberJaipur-Agra.
Een vol programma vandaag. Het vertrek is om 6.00 uur en onderweg stoppen we voor het ontbijt. De eerste stop is rond tien uur het Keoladeo Natinaal Park. In een Riksja met een goed Engels sprekende riksjadriver gaan we vogels spotten. Als een volleerd vogelaar wijst hij ons 45 soorten vogels aan, een greep: 3 soorten uilen, purperreigers, de geverfde ooievaars, ijsvogels en een slangenvogel. Nabij Fatehpur Sirki gebruiken we de lunch en vervolgens gaan we de verlaten stad in en bekijken het grootste Indiase moslimplein(Jama Masjid) met kleine maar mooie wit marmeren tombe. Op weg naar Agra staat het verkeer stil. Na ons opgefrist te hebben gaan we nog even de straat op om te eten. Bij een moslim restaurant komen we uiteindelijk terecht. Nog voordat ik zat werd er al gevraagd of ik een biertje wilde en wordt aan mij gevraagd of Gerda iets wil drinken. Bij Costa hebben we tenslotte nog even koffie gedronken.

Dinsdag 24 november Agra.
We staan vroeg op om bij zonsopkomst bij de Taj Mahal te zijn. We zijn niet de enigen. In gescheiden rijen moeten we langs de controle en de scans. Hoewel het wat nevelig is, is het een prachtig gezicht, zo groot, zo ruim, zo wit. In de Taj Mahal ligt de tombe van marmer van de vrouw van keizer Sjah Jahan. Na een anderhalf uur staat de zon al een stuk hoger en wordt de Taj Mahal nog witter. ’s Middags gaan we naar het fort. Deze is weer geheel anders dan alle vorigen, waarschijnlijk omdat het marmeren paleis in het fort is gebouwd. We gaan met de tuktuk nog even aan de achterkant van de Taj Mahal kijken. De tocht alleen al is leuk: wassen bij de rivier, de dorpjes en alle bezigheden. Om 19.00uur gaat we naar het station om naar Varanasi te reizen, we vertrekken een uur te laat. De trein heeft meer dan 20 wagons, wij slapen in een van de airco wagons met drie bedden boven elkaar en het zijn geen aparte coupés. Er wordt weinig geslapen.

Woensdag 25 november Varanasi.
3 uur later dan gepland komen we aan in Varanasi. Na ons te hebben opgefrist en na de lunch gaan we per tuktuk de stad in. Hoe dichter we bij de Ganges komen, hoe drukker het wordt. We hebben geluk, het is een volle maan vannacht en dat wordt gevierd. Het is daarom drukker dan normaal. Het laatste stukje moeten we lopen. Als we aan de oever van de rivier komen, blijken we bij een van de twee crematieplaatsen te zijn. We volgen op ons gemak de gebeurtenissen. Achter ons, aan de oever worden allemaal bakjes met olie neergezet en even later beginnen er overal ceremonies. We lopen een paar km langs de oeverkant en volgen het gebeuren totdat we niet verder kunnen. Een mooi moment op op een dakterras wat te eten. Bij het hotel is inmiddels een bruiloft begonnen met z’n 1000 gasten. Rond 22.00 komt pas de bruidegom aan in een bonte stoet van muzikanten en dansende familie/vrienden!!!. Alles omringt door een aantal dragers met verlichting dat door een generator wordt voorzien van stroom. Na de plechtigheid begint in de binnentuin het feest pas echt met veel vuurwerk. Sommigen van ons hebben intussen de koffie en de snacks geproefd.

Donderdag 26 novemberVaranasi.
Een drukke dag vandaag. We gaan eerst naar de plaats Sarnath waar een tempel staat omdat Boeddha hier voor het eerst gepredikt zou hebben. Net voor de tempel is een Tibetaanse tempel. We missen hier de juiste sfeer. Naast deze tempels bekijken we het archeologisch museum en een Boeddha beeld uit 2011. Het middag programma begint met een riksja rit naar de Ganges. Van hieruit stappen we op een bootje om vanaf het water de gebeurtenissen te volgen. Tenslotte wonen we een ceremonie aan het water bij. De riksja’s brengen ons weer terug naar het hotel, waar wederom een trouwplechtigheid gaat plaatsvinden, wel minder groots dan gisteren.

Vrijdag 27 november Varanasi.
Om 4.45 gaat de wekker omdat we een zonsopgang willen meemaken op de Ganges. De stad moet nog ontwaken, maar bij de rivier is het al druk. In een boot varen we naar de crematieplaats waar we gisteren ook al waren. Onderweg daar naar toe was het al druk in de rivier met mensen die zich hierin wassen. Vervolgens waren we stroomafwaarts naar de tweede crematieplaats (gemiddeld 200 crematies per dag), waar we even de boot uit mochten om het van dichtbij mee te maken. We bezoeken ook nog de gouden tempel, maar daar mogen we niet in. Het wordt tijd om te gaan ontbijten. De German Bakery van die we woensdagavond zagen vinden we niet, daarom maar ergens anders. We lopen weer langs de oever waar het wat drukker begint te worden. Even maar weer kijken bij verbrandingen, waar we uitleg over de rituelen krijgen. Een stuk verderop zien we weer andere ceremonies gebeurtenissen. De “auto” (tuktuk) brengt ons weer terug naar het hotel waar we ons voorbereiden op de komende treinreis naar Delhi.

Zaterdag 21 november Delhi.
Ook deze treinreis heeft een uurtje vertraging opgelopen, zodat het ontbijt een lunch wordt.
In Delhi trakteren we ons zelf op een metroritje naar een nieuwe maar tradionele tempel de Swaminarayan Akshardham. Een prachtig complex met een mooie tempel. Indrukwekkend. Tot slot een mooie waterlichtshow als een waardige afsluiting. Terug is het een stuk drukker in de metro. De metro’s hebben niet voor niets aparte metrostellen voor vrouwen die niet tussen iedereen in willen staan We sluitende reis af met een gezamenlijk etentje. De volgende dag vertrekken wij om 6.30 als laatsten.