Polen
Green velo route Polen.

ZONDAG, 7 JULI.
Veel te vroeg zijn we al op het station van Amersfoort. Gelukkig is er ook een perron wachter die weet te vertellen dat de treinstellen andersom staan dan op de tekening. Het is een nogal hoge en onhandige instap in de trein met een fiets. In Bentheim komt er een andere locomotief en ander personeel. Van de conducteur moeten we de fiets ophangen aan de daarvoor aanwezige haken. We zijn nu nog de enigen, maar later blijkt dat alle haken bezet zijn. De trein zit ook aardig vol. Als we in Berlijn overstappen blijkt dat er geen plaats meer is om de fiets op te hangen. De brede sturen nemen tegenwoordig meer ruimte in vroeger. Dan maar tegen de al aanwezige fietsen aanzetten, wordt de loopruimte maar wat smaller. Later komen er nog meer fietsen bij in de overvolle trein. Precies op tijd komen we aan in Gdansk. De liften doen het niet, dus dan zomaar de trap af en op. Via de navigatie komen we probleemloos bij de camping, ook al is in de buurt van de camping bijna iedere weg opgebroken. Na het opzetten van de tent nog even een biertje en dan naar bed.

MAANDAG, 8 JULI.
Verse broodjes bij de camping winkel. Het regent inmiddels. De camping ligt in een soort duingebied met dennenbomen. Het is dus heuvelachtig en het kostte gisteren wat tijd om een vlak stukje grond te vinden. Nu met de regen komt er dus van wat hoger gelegen deel water het zitgedeelte van de tent in lopen. Met de bus gaan we naar de stad, halverwege overstappen op de tram, een prima verbinding. We starten maar met en van wandelingen uit het boekje. De St. Catharinekerk is in 2006 gedeeltelijk afgebrand en nu weer opgebouwd. Omdat er nog niets gestukt is, is goed te zien hoe de kerk ooit is opgebouwd. Ook zijn er nog vele restauratiewerkzaamheden. Bij de overdekte markthallen kopen we een paraplu. Iets later trekken we ook de regenbroeken aan. We lopen door leuke straatjes waar ook veel barnsteen wordt verkocht. Na wat gelopen te hebben langs een paar kades, besluiten we een paar attrakties/musea te bezoeken. We kopen, als 60plussers een kaartje voor 4 musea. Eerst het maritiem cultureel centrum, waar een expositie is van “werkbootjes” uit de hele wereld zoals uitgeholde boomstammen, handelsbootjes van vrouwen uit de drijvende markten etc. De tweede is de oude kraan. Een groot hoog gebouw waar de overslag plaatsvond van de schepen naar het pakhuis. Met 4 enorme tredmolens (aangedreven door mensen) werd de lading gelost. Een tredmolen had wel een doorsnede van een meter of 6. Met het museum bootje naar de overkant waar we het stoomschip de Solden ligt. Als stoker had je het zwaar om de vier branders op temperatuur te houden. Ten slotte het maritiem museum, dit deden we redelijk snel omdat we het een beetje zat werden. Tijd dus voor een biertje op het terras in een van de leuke straatjes. Na de oorlog is de hele binnenstad weer in originele staat herbouwd. Het is inmiddels al even droog. We dineren ook maar op het terras. Net voordat het donker wordt, zijn we weer op de camping.

Dinsdag, 9 juli.
Het is nog steeds regenachtig. We gaan eerst naar het oorlogsmuseum, dat is toevallig gratis op dinsdag. Met ons zijn er nog duizenden. Het moderne gebouw hadden we al zien liggen, maar bij binnenkomst overtreft het alles. Met de lift moeten we naar -3. Uit de lift kom je in een grote ruimte met een lange rij wachtenden. Na een goed half uur in de rij te hebben gestaan mogen we naar binnen. Het museum beslaat een 15tal zalen. Van sommigen hebben ze een complete straat ingericht, inclusief de verdiepingen. Het museum geeft een goed beeld van Polen in de periode tussen WO1 en de wederopbouw na WO2. Eigenlijk is het museum te groot. Leuk om te weten, bij de bouw hebben ze de tanks en treinwagons al op hun plaats moeten zetten. Het is inmiddels al middag en al lang tijd voor koffie. Door de regen lopen we weer langs de kade. Na de koffiepauze wordt het droog en gaan naar de heuvels achter het station. Hier liggen de verdedigingswerken uit de tijd van Napoleon. Bij het milleneumkruis heb je een mooi uitzicht over de stad met z’n vele scheepswerven. Na een lekkere pizza gaan we weer naar de camping.

Woensdag, 10 juli.
De eerste fietsdag. Het is droog maar de tent nog lang niet. Als we de stad uit zijn gaat het eerst door drassige gebieden. Opeens worden we een gloednieuw fietspad opgestuurd en blijken we op een van de vele fietsroutes te zitten. Tegen Koffietijd komen we zelfs bij een “rustplek voor fietsers” een prachtige schuilplaats met tafel en banken. Onze routeplanner stuurt ons ook vaak over zandpaden tussen de akkers door. Na een km of 30 moeten we een kanaal over met een pont, een groot vlot met een bootje ernaast. Met nog z’n 40 km te gaan met de wind in de rug is het lekker fietsen. Na 75km komen we in Molborg op de camping, met het imposante kasteel op steenworp afstand. In het begin van de avond nog even de stad in om te eten, alweer pizza en pasta. Een leuke dag met goed weer.

Donderdag, 11 juli.
Even de stad in voor verse broodjes bij een soort grote Lidl. Het is mooi weer en ontbijten lekker in het zonnetje voordat we het kasteel gaan bezoeken. Het kasteel, het grootste van Europa, is na WO2 weer helemaal in de oude staat gerestaureerd. Na 4uur te hebben rondgedoold komen we tot de conclusie dat het wel groot is, maar niet mooi of imposant. Terug op de camping lekker zitten in het zonnetje en eten we bij de tent. De eerste bordjes met de route hebben we inmiddels gezien

Vrijdag, 12 juli.
We vertrekken naar Elblag waar de Green Velo route begint. Het is goed fietsweer en de tent gaat droog en zonder mieren op de fiets. Na wat zigzaggen door de stad verlaten we deze via een drukke weg om na 2km een zandpad in te moeten. Wat een verschillen. Het wordt verder een mooie tocht over rustige wegen. Een tijd lang fietsen we langs de Nogaut die ook door Malbork loopt. De laatste 4km gaan door de stad, weer deels over fietspaden. De camping is weer snel gevonden. Alweer een mooie camping. In de loop van de middag (als we de stad in zijn) wordt het wel drukker en staat ons tentje ingebouwd. Elblag is ook weer een Hanse stad en na de verwoestingen weer opgebouwd. We boeken de laatste 2 kaartjes voor en boottrip morgen. Het centrum is wel veel kleiner dan Gdansk.

Zaterdag, 13 juli.
Vandaag een toeristische dag. Met de taxi naar Buczyniec. Vanuit hier vaart de boot terug naar Elblag. Het bijzondere zijn de vijf liften die genomen moeten worden, het vertrekpunt ligt nl 100 meter hoger dan Elblag. In de 19e eeuw werd een kanaal gegraven en werden er liften gemaakt. Een boot vaart in een bak die vervolgens over een rail over een heuveltje wordt getrokken en daarna 30 meter daalt, gelijktijdig gaat net z’n bak in tegenovergestelde richting. Het geheel wordt aangedreven door waterkracht. Een groot rad drijft een aantal tandwielen aan die er voor zorgen dat de stalen kabel wordt aangetrokken om de boten te verplaatsen. Een mooi stuk werk, wat al achterhaalt was voordat het klaar was. ’s Avonds maar weer naar de pizzeria.

Zondag, 14 juli.
De eerste fietsdag van de Green Velo route. Het “offici le” beginpunt hebben we niet gezien, maar dat kan de pret niet drukken. Eerst weer 5km door de stad. We komen er al snel achter dat de routebordjes niet altijd even logisch staan, vaak een eind voorbij een kruising en soms helemaal niet. In de stad gaat het over fietspaden en door parken. Eenmaal de stad uit wordt het gelijk klimmen en dalen over grind, zand en ongelijke betonblokken. We hebben bijna twee uur nodig voor de eerste 18 km, tijd voor koffie aan de kust. Hierna volgen we de kust (de weg blijft gelijk) een aantal km voordat we weer gaan klimmen en dalen. Het is allemaal niet erg hoog, maar wel continu. Wet wel leuk is, is dat er steeds een MOR komt, dit zijn rustplaatsen voor fietsers met WC, overdekte banken met tafels en informatie. Na een klein 60km zijn we in Frombork. De Kathedraal kunnen we wegens een concert niet in en je bijbehorende planetarium kan alleen met een Poolse rondleiding die pas drie kwartier later begint. Dan maar naar de camping, we hebben betere gehad. In het haventje eten we een lekkere fish and chips.

Maandag, 15 juli.
De zon brandt al vroeg vanochtend zodat we al ruim voor 8 uur opstaan. Misschien wekte ik gisteren de indruk dat we alleen maar over slechte wegen fietsen, maar gelukkig ook veel op hele goede. Wel heb ik de indruk dat de route zo is uitgezet dat zoveel mogelijk asfalt wordt vermeden. We bezoeken eerst de kathedraal. Jammer dat hij ook van binnen in de steigers staat waardoor je niet alles van dichtbij kan zien en een groot deel van de sfeer verloren gaat. Gelijk bij binnenkomst loop je tegen een enorm orgel aan, normaal staat dit achter de orgelpijpen in is niet voor het publiek zichtbaar. De tocht gaat vandaag eerst langs de kust tot aan de Russische grens. Jammer dat er hier aan de kust geen uitspanning is voor een kop koffie met het mooie uitzicht. Vandaag geen bossen maar 80% graanvelden, ook mooi en op een enkele plek begint men al te oogsten. Onder een paar bomen in een weiland lunchen we. Op het laatste stuk fietsen we nog even gelijk op met een Poolse dame, die ook een stukje Green Velo doet. Een heuveltje op doet ze wel lopend bij gebrek aan versnellingen. We bereiken Pieniezno en dorp van niets, maar wel een camper kampeerplaats waar we ook ons tentje mogen opslaan op het mooie groene veld. Het avond eten wordt een fiasco. In de supermarkt konden we niet echt vinden wat we zochten en op de verpakkingen was ook niet duidelijk te zien wat wat is. Het eten werd dus een fiasco, gelukkig smaakt het taartje bij de koffie.

Dinsdag, 16 juli.
De tent gaat nog een beetje nat in de zak. Het is zwaar bewolkt als we op pad gaan. Eerst maar brood kopen zodat we onderweg kunnen lunchen. Al na 18km beginnen we aan de koffie, omdat het begint te gieten. We staan/zitten en een bushokje. Als het weer droog is vertrekken we weer en gelijk om de bocht is een MOR. In Gorowo is een gas museum. Bij het binnen rijden van het dorp kan je de gasfabriek niet missen. Het museum is echter al een paar jaar gesloten. Gaan we maar meer verder want koffie met gebak hebben we nog nergens gezien onderweg. We zien ook nog een paar keer kraanvogels, als je ze hoort dan vergeet je dat niet meer. Tijd voor de lunch. Bij gebrek aan een MOR maar een ander koepeltje bij een kerk. Ook de fietsen zetten we maar “binnen” want er komt weer een hoosbui. Een paar km voor Litzbark komen we langs een agritourism met kampeerplaatsen. Ik had wel een tentje op de kaart zien staan maar kon de locatie niet zo goed beoordelen. We staan op een mooi plekje met een fraai uitzicht over een meer. Het enige nadeel is dat we keuken/wc/douche moeten delen met de huurders van de kamers. We rijden nog even naar de stad. Het kasteel mogen we niet in. Vandaag gesloten wegens filmopnamen. De stad heeft verder niets te bieden, zelfs geen leuke eetgelegenheid, dus wordt het maar fish and chips (het hotel in het kasteel is peperduur en het restaurant erg chick. Terug bij ons tentje laten we de overnachting voor morgen regelen, blijken we naar kennissen van het huis te gaan.

Woensdag, 17 juli.
Vanochtend vroeg heeft het geregend dus de tent is niet helemaal droog als hij weer wordt opgeborgen. Op het terras van ons onderkomen genieten we van een heerlijk ontbijt. Het huis maakt veel zelf zoals boter, kaas en (wild)worst. Ook een eitje smaakt heerlijk na anderhalve week smeerkaas. Buiten de zon is het fris met de wind en heb spijt dat ik niet iets met lange mouwen heb aangetrokken. Als we de stad binnenrijden gelijk maar brood en koekjes gekocht, verder zien we wel. We gaan veel over oude spoorbanen maar het wegdek is meestal zand of grind. Het rijdt wel goed, maar het schiet niet zo hard op. Wel is het dan vlak. Na 11 km komen we bij een mooi klooster met een prachtige kerk. Wat verder op een mooi plekje tijd voor koffie. Vandaag veel fietsers op ons pad. Zo kan het zijn, dat we om 12.00 uur pas een goede 20km afgelegd hebben. Voor Bartoszyce hebben we een km of 5 een hobbelpad van 6kantige tegels die niet op elkaar aansluiten. Het is een wonder dat er geen spelen of assen breken. Bij de Lidl weer inkopen gedaan. De stad heeft niet zoveel te bieden en een groot deel in het centrum ligt overhoop. Wel zien we een modern tentje waar we koffie en pizza eten. Het laatste stuk van 18km is weer prima te fietsen en schieten we lekker op. Wel begint het te regenen. Na Sepopol is het maar 2km naar de agritourism, maar de routeplanner laat ons door paadjes over weilanden fietsen. We staan weer voor een verrassing als we aankomen. Achter een huis een grote tuin met een paar cottages. We laten de tent ingepakt. Vanavond dus weer eens zelf gekookt, deze keer wel lekker.

Donderdag, 18 juli.
Wat later dan normaal staan we op en ontbijten buiten. Het is nog windstil en al een lekkere temperatuur. We rijden vandaag hoofdzakelijk op asfalt en fietspaden, wel hebben er een heuvelachtig landschap. Naast de weilanden en graanvelden komen er nu velden met kapucijners en aardappelen bij en soms een mosterd veld. In Korte staat nog en aparte watertoren, met een grote bol bovenop. Op het station staat nog een stoomlocomotief. In Barciany staat nog een kasteel te koop. Vanaf 1991 is men aan het restaureren, maar dat ligt nu stil. Een stuk verder maken we kennis met restanten van de 1e en 2e wereldoorlog. In het kanaal van Mazurzski is men begonnen met een opmerkelijke bouw van sluizen. We komen op de camping, tevens jachthaven. We hebben weer eens geluk, vandaag komen er bijna 20 zeilbootjes met jeugd, weinig rust als ook nog een van de bootjes voor onze neus afmeert. Vanavond Goulash met rijst. Na het eten nog even naar het bunker complex uit WO2. Veel bunkers bij elkaar en twee van ongeveer 30x30x30 groot. Het museum was natuurlijk al dicht.

Vrijdag, 19 juli.
We doen rustig aan vanochtend want we hoeven niet ver. We bezoeken de bunkers met het museum en de U-boot. Het geheel is aardig en de bunkers geven een aardig beeld hoe het er toeging. De U-boot stelt niets voor. Bij Sztynoort drinken we koffie. We vervolgen de route en komen zomaar bij en huis waar ook een “snackbar” staat waar we lunchen, Poolse dumplings. Hierna wordt de weg erg slecht. De weg is zojuist weer vlak gemaakt, dat houdt in steeds veel los zand en stenen. Het is zwaar fietsen en schiet niet op, ook omdat we steeds heuvel op en af gaan. Uiteindelijk komen we weer op de normale weg en rijden we naar het toeristische Gizycko met z’n houten draaibrug uit de 18e eeuw. Omdat we het wel een beetje zat zijn zoeken we de camping op die een paar km verder ligt. We slaan ons tentje An de rand van een meer op.

Zaterdag, 20 juli.
Het is alweer mooi weer. Tijdens het ontbijt een eend en een zwaan die het brood uit onze mond kijken. Na de Lidl komen we weer bij de draaibrug, nu staat hij open. Het is even zoeken na de juiste weg, maar eenmaal op pad gaat het redelijk snel naar Pozezdrze waar de bunker van Himmler nog staat. Valt tegen, vervallen en geen uitleg of wat dan ook. We lunchen aan het meer en daarna is het nog maar even naar de camping, weer aan het meer. Ga ik alweer zwemmen.

Zondag, 21 juli.
De overburen hebben tot het licht werd buiten gezeten en aardig hard gepraat. De zon schijnt al vroeg en het is al vroeg warm. Kwart over negen gaan we op pad. In Wegorzewa hebben we de Green Velo weer gevonden en gaan op weg naar Goldap. Het gaat vandaag over oude spoorlijnen, dus nagenoeg een vlakke etappe. Naar mate de ochtend vordert, gaat het harder waaien en wordt de lucht achter ons steeds egaal donkerblauw. Voor de verandering stoppen we bij iedere MOR. Als we rond 14.00 al op de camping komen begint het net te spetteren. Snel zetten we de tent op. Echt hard regenen gaat het niet en na een uurtje begint de zon weer te schijnen. We hebben alweer een leuke plek om te kamperen, aan een meertje met zwembad en nieuw sanitair voor maar 12 zlotty. We koken weer eens zelf.

Maandag, 22 juli.
Blauwe lucht, witte wolken, donkerblauw/zwarte wolken, wind echt Hollands weer. De weg is echter puur pools. De hele dag heuvels en veel grindwegen, maar prachtig fietsen. E zien weer en vos en een stel kraanvogels. We komen bij het drie landen punt, Polen, Rusland en Litouwen. We krijgen de wind nu wat meer achter. Opeens een stuk weg van 3km waaraan gewerkt wordt en bestaat uit los zand. De camping die op de routeplanner staat bestaat niet, hebben we na 80km nog 24km te gaan naar Suwalki. We laten de Green Velo even voor wat het is en rijden via de routeplanner, bijna een rechte weg met maar een stevige klim en daarna tot de stad afdalen. We komen uit bij een saaie stadscamping. Voor het eerst deze vakantie meer dan 100km.

Dinsdag, 23 juli.
We doen rustig aan op deze “rustdag”. We gaan naar het Wigierski nat. Park een paar km buiten de stad. In het park lopen we een route van een paar uur, wat veel op een natuurpad lijkt met al z’n informatie. Het is hoofdzakelijk een naaldbomen bos met mooie meertjes. Aan het begin is ook een informatiepost met opgezette dieren. Bij de infobalie hebben ze een GV kaart voor ons. ’s middags brengen we in de stad door. Alweer een stad met veel parken. De pizza die we bestellen is wat aan de grote kant, 40cm. Een beetje te veel van het goede. Bij een meertje, vlak bij de camping, nemen we nog een afzakkertje in de late zon.

Woensdag, 24 juli.
Het begin hebben we gisteren al gereden naar het N.P. de eerste stop is op het schiereiland Wigri met z’n oude klooster hoog boven de omgeving uitstekend. Een mooi complex, dat gedeeltelijk verbouwd wordt, dat nu als hotel dienst doet. De hotelkamers zijn de oude klooster huisjes. Het ziet er leuk uit. In een van de gebouwen heeft de paus gelogeerd. De kerk kon ik niet in (korte broek), maar Gerda wel zelfs de grafkelder. We vervolgen de route en rijden bijna de hele route parallel aan een kanaal met veel handbediende sluizen. De kanalen worden nu voor kano rs en rondvaartboten gebruikt. Behalve veel bossen en heuveltjes ook tabaksteelt. Bij een aantal sluisjes blijven we even kijken, vooral bij de dubbele sluis waar het verval een meter of acht is. Je moet er even de tijd voor nemen voordat je het obstakel voorbij bent. De camping valt tegen, ziet er rommelig en niet zo leuk uit. Gelukkig ligt er 100meter verder een meer met een strandje wat een hoop goed maakt.

Donderdag, 25 juli.
Vandaag fietsen we wat door de omgeving. Zoals overal zijn er bewegwijzerde routes. We gaan voor 40km, hoofdzakelijk door de bossen. Bos betekend meestal zandwegen, gelukkig maar een klein stukje. Het begin gaat langs het meer met leuke campings die je nergens op de kaart of internet vindt. Met een grote bocht komen we bij een van de talrijke sluisjes. We bekijken ook weer z’n oud houten kerkje. Achter dit kerkje is nog een gedenkplaats aan een of andere hoge katholieke pief. Ook is er een standbeeld van de Poolse paus. We gaan verder naar Augustow via de GV. Langs onze camping, het meer en langs het kanaal de stad is. Het is het toeristosche gedeelte. Na wat rondgekeken te hebben en een bezoek aan de basiliek gaan we richting kanaal voor het diner. We komen terecht bij een prima restaurant met uitstekende keuken, een soort ossenhaas puntjes even gebakken en dan een tijd gestoofd in een lekkere saus. Nog even nagenieten aan en in het meer. Een goede afsluiting van de dag.

Vrijdag, 26 juli.
We verlaten de camping langs het meer (even lopend de heuvel op) en het kanaal. Na nog een paar sluisjes en een bos komen we in het moerassige deel van het nationale park Biebranski. Bij de laatste sluis zitten we lekker in de zon voor de lunch. De zon had inmiddels al plaats gemaakt voor een paar stevige buien, we schuilen dan ook diverse keren. Soms hebben we een mooi uitzicht over het uitgestrekte gebied, maar niet altijd zie je er moeras aan af. Wel liggen er hier en daar een soort huisjes op een vlot waarmee je over de rivieren door het gebied kan. De eerste camping(agritourism) kunnen we (gelukkig) niet terecht waardoor we maar doorrijden naar de oorspronkelijke plaats. De camping is een veld met weinig faciliteiten maar een prima stek om het gebied in te gaan. Ondertussen regent het niet meer.

Zaterdag, 27 juli.
Als ik opsta loopt er een mannetje rond om het camping geld op te halen. Hij spreekt alleen Pools. Via het infobord weet hij te vertellen dat we, als gepensioneerde, slechts 7zlotty op hoeven te betalen. Met gebaren maak ik hem wijs dat we twee nachten blijven. We gaan vandaag het gebied wat verkennen. Eerst naar het informatiecentrum. We krijgen wat uitleg en een voorstel voor wandelen en fietsen. Voor Zlotty 12 (half geld voor senioren) mogen we het park in. Als mountainbikers gaan we over een bospad, komen langs een bunker en een uitzicht punt, gaan een trap af en zijn weer bij de camping. Over een afgesloten weg komen we bij een vlonderpad. We wandelen over dit pad, maar het ziet er uit dat het al tijden droog staat. Dit zal in het voorjaar wel anders zijn als de sneeuw smelt. Het pad eindigde weer bij een uitzicht punt. Wat verder op kiezen we de verkeerde fietsroute. De route gaat door het bos dus weer veel zand, 5km soms lopend, soms door het gras langs het pad. Als we het bos weer uit zijn gaan we een dorpje in en rijden verder. We gaan eigenlijk de verkeerde richting op. Met wat hulp van derden lijkt de enige optie de weg terug blijven volgen en dan via de snelweg terug. Op de camping is er nog tijd voor de was. We eten in een cafeetje 500 meter van de camping, pie met goulash.

Zondag, 28 juli.
We zijn al vroeg wakker, dus voor 9uur zitten we al op de fiets en het gaat ons voor de wind. De eerste 35km gaan door het bos over zeer goede wegen. We stoppen twee keer bij een uitkijktoren of een vlonderpad. Op een of andere manier komt er nu de klad in. Eerst rijden we verkeerd omdat er geen bordjes staan. De weg wordt slechter en er komen zand en grind wegen. Het gaat harder waaien en het landschap is minder dan werd verondersteld ook wordt het heuvelachtiger. Ook het weet speelt een rol, hoewel het soms waait is het drukkend warm. De laatste 8 km zijn weer leuk, langs een rivier. Na 98 km komen we in Lomza bij het haventje! en camping. Het lijkt nog leeg, maar de camping loopt vol in de loop van de avond. We eten pizza bij een leuk tentje 200 meter van de camping met een mooi uitzicht.

Maandag, 29juli.
We blijven nog een dagje want van de stad hebben we nog niets gezien. Eerst naar de Lidl voor inkopen voor het ontbijt, verse broodjes. Aan het eind lopen we het stadje in, dat op een heuvel ligt (of de camping en de rivier in een dal). Vele mooie gevels rond een plein een mooie kathedraal, kerken (Capucijners, Benedickts) en veel ijs winkeltjes, maar die zijn overal veel aanwezig. We bezoeken een museum met oude voorwerpen uit de katholieke wereld. Volgens het gastenboek waren 5 dagen geleden de laatste bezoekers. Voor ons moesten ze eerst alle lichten aandoen. We gaan ook nog naar een ander museum een soort lokaal historisch museum. Er wordt een jonge vrouw opgetrommeld die Engels spreekt. Momenteel is er geen expositie maar we kunnen wel het museum bezoeken dat eigenlijk gesloten is op maandag. Ook nu weer deuren die moeten worden geopend en overal het licht aangedaan worden. We krijgen een leuke uitleg van de priv gids die ook graag naar Amsterdam wil. Ons tentje is ondertussen weer door campers ingebouwd, weer geen uitzicht. Camperaars vinden het zeker leuk om tegen je buren aan te zitten kijken.

Dinsdag, 30 juli.
Via de R11 gaan we terug naar de GV. Langs de andere kant van de rivier over goede wegen. Voordat we over de snelweg moeten fietsen, eerst koffie met koffiekoeken in een park. Als we net de grote weg op zijn begint het te gieten. Onder een rij bomen schuilen we en gaat de regenkleding aan. We schuilen een half uurtje voor de stortbui. Als we weer fietsen horen we het onweren. Een uurtje later, als we willen lunchen, zoeken we weer beschutting. Bij een boer schuilen we bijna twee uur voor de regen en onweer. In Tycocin bezoeken we een oude synachoge en een lokaal museum, waar we ook heerlijk (laat) lunchen. Het stadje heeft verder nog een mooie Dom en een restaurant/winkel (Pierogarnia Tykocinska) waar ze de beste dumplings maken. Na wat gezoek en verkeerd fietsen op/over een grote fly over, komen we toch op de camping in Kurowo een natuurcamping aan de rand van een natuurgebied. We lopen nog even over het vlonderpad.

Woensdag, 31 juli.
We willen over een vlonderpad fietsen richting Bialysok. Eerst rijden we verkeerd, gelukkig was de weg opgebroken zodat we terug moesten. Het begon van het vlonderpad is afgesloten, wegens slechte staat. De andere opgang lijkt beter. Hier en daar ontbreekt de reling en zijn hier en daar de planken wat rot. Komen we bij een riviertje en een vlot. Staat het waterpeil anderhalve meter te laag zodat je nu niet naar de overkant kan. Jammer (of gelukkig maar) het is niet anders. Over de weg gaan we verder om het reservaat heen. Eenmaal weer op de normale route gaat het verder over fietspaden. De stad is al snel inzicht, maar we moeten nog meer dan 10km over rondweg en naar de camping. Eerst maar een milkshake bij Mac Donald. Langs een 4baans weg steken we de een na andere gelijksoortige kruising over met veel stoplichten. De camping ligt aan een meer dat we via een watersportcomplex kunnen konen. Het blijkt ingericht te zijn voor campers en een klein strookje gras voor tenten. Het terrein is nog leeg. We fietsen weer terug en gaan de stad in. Als fietser heb of krijg je bijna altijd voorrang. In een stad is dat lekker gemakkelijk. We willen het paleis bekijken, maar zijn te laat de laatste rondleiding is net op pad, door het Versailles van het noorden. We lopen nog wel even door de tuin. Iets verderop doen we de kathedraal nog even aan voordat we op het centrale plein zijn. Alleen maar terrasjes (velen alleen voor ijs), wel gezellig zo in de zon. We eten wat op een van de terrassen, lekker maar niet bijzonder. Je merkt dat je in de stad bent, alles is net iets duurder. De camping is ondertussen weer volgelopen met campers, maar we hebben nog uitzicht op het meer.

Donderdag, 1 augustus.
Vandaag een dag om een afstand te overbruggen. De stad uit gaat weer over fietspaden langs brede wegen. De eerste stop is Suplasl. Dit stadje met zijn keien straatjes heeft veel te bieden. We gaan eerst naar het “iconen museum”, toevallig gratis op donderdag. En duister ingericht museum waar de iconengoedin uitkomen. Je moet een rondleiding volgen (in het Pools) het is de moeite waard, maar we sluiten al snel aan bij een groep de al verder is. Het klooster kunnen we niet in, jammer. Het paleis vinden we van buiten voldoende. Gelukkig is er koffie op het plein. Voor een toeristisch stadje is het nog akelig stil. De ochtend is inmiddels om en we hebben nog 60km voor de boeg, de meesten over asfalt maar soms zand en grind met n venijnige klim. Zo bereiken we het meer bij Stary Dwor, met de camping!? Een groot veld met hier en daar een tent of caravan. Geen receptie. Wel watersport mogelijkheden en een “frietkraam”. We zetten ons tentje op en. Meerdere fietskampeerders denken er net zo over.

Vrijdag, 2 augustus.
Een kort ritje vandaag, inclusief een keer extra naar het dorp, slechts 42km. Onderweg hebben we en vlonderpad gelopen dat rondom vele oude eiken was gemaakt. Deze eiken zijn tussen de 250 en 450 jaar oud, met een omtrek van meer dan 4 meter. De meesten in zeer goede staat. Een boom was al 20 jaar dood, maar het zal zeker nog een veelvoud van jaren duren voordat hij omvalt. Bialowieza lijkt wel het Valkenburg van Polen. We staan aan de rand van het nationale park Bialowieza met z’n oerbossen en Europese bizons. Na een lekker soepje als lunch, boeken we alvast een wandeltrip voor morgenmiddag. Hierna lopen we het park van de tsaar in en gaan naar het natuurmuseum. We zijn net op tijd voor een tour met Engelstalig audio. Dit is een van de leukste natuurmusea die ik heb gezien, een 20 tal ruimtes die pas oplichten als je er bent die een facet laat zien van de natuur met goede uitleg en veel opgezette dieren. De camping lijkt een Nederlandse conclave.

Zaterdag, 3 augustus.
Verse broodjes als ontbijt, dat is lang geleden. We gaan vanochtend naar een dierentuin, met dieren die in de oerbossen leven en nooit zult zien. De Bizon is natuurlijk de grootste trekpleister. Verder wolven, herten, wilde zwijnen en nog wat dieren. In de namiddag de vier uur durende wandeling door het oerbos onder leiding van een zeer goed sprekende gids. Veel dood hout, dikke en hoge bomen en veel aandacht hoe een bos werkt met z’n insecten, paddenstoelen etc. Heel leuk. Weer gegeten waar we gisteren hebben gegeten.

Zondag, 4 augustus.
Geen verplichtingen vandaag. De winkel was dicht, ondanks het lijstje met openingstijden. Gelukkig weet altijd wel iemand waar je vers brood en melk kan kopen. We besluiten een van de extra rondjes van de GV te rijden. We gaan eerst naar de grens met Wit-Rusland. Het educatieve museum dat we net eerder tegenkwamen was dicht. Met een permit van de touristeninformatie hadden we een klein stukje de grens over gekund, maar die hebben we niet. We pakken onze route weer op en komen bij het stationnetje Topilo. Vroeger werd dit smalspoor lijntje gebruikt voor hout transport, nu is het toeristisch. We proberen via een paar kleine bospaden de route weer op te pakken. Dit lukt echter niet en daarom gaan we weer via dezelfde weg terug naar de camping. Het avondeten smaakt weer prima, maar de keuken is al dicht als we een nagerecht willen. Het leukste van de dag komt in de avond. Op het bruggetje van het meer wachten we op de zonsondergang en zien we twee ijsvogeltjes een paar keer het water in duiken. Even later zien we in een beek bij een paar aangevreten bomen een bever zwemmen. Bij het bike-caf nemen we nog een afzakkertje (bier van een bevriende brouwer (van de uitbater)) uit de omgeving. Prima smaak.

Maandag, 5 augustus.
We verlaten de camping en gaan richting Hajnokwa. Hier is van alles te zien, maar wij vinden het maar een plaats van niks. Hierna 15km fietspad langs een provinciale weg. In Bubicze Cerkiewne bekijken we de blauwe buitenkant van een Orthodoxe kerk. Deze kerk heeft “gouden” uien op het torens. De volgende plaats zijn we alweer uit voordat we er erg in hebben. We rijden nog wel iets om, om een oud en bijzonder stationsgebouw te zien. Een oud groen houten gebouw, moet vroeger mooi geweest zijn, maar ondanks de steun van Europa toch in verval. Nog even een ijsje aan een recreatieplas en we zijn op plaats van bestemming, Czeremcha. De camping blijkt de tuin van een oud vrouwtje te zijn en alles wat er op het terrein staat is minstens zo oud. Er is koud water, een waterkoker en een latrine. De tuin staat vol met gereedschap van zowel boeren als de spoorwegen. Het mensje heeft zelfs een soort van lokaal museum met allerlei gereedschappen, keukengerei, weefspullen en uniformen. Een apart kamertje is volgestouwd met spullen van de spoorwegen en boeken over treinen. Aan het begin van het dorp is een museum met een oude stoomlocomotief en twee wagons.

Dinsdag, 6 augustus.
Slechts 54 km vandaag. Lijkt niet veel, maar meer dan 40 gaan er over zand en grind. Verder is het nergens vlak. Het wordt dus een zware dag. Onderweg niet veel te zien op wat kerkjes na. Hoogtepunt is Grabarka. Hier is voor de orthodoxe gelovige een heilige berg. Op deze berg staat een tempel omgeven door duizenden kruizen. In Mielnik nog twee stevige klimmetjes. We staan op een “camping” aan een snel stromende rivier, met een klein meeertje, dixie’s en een kraan. Een groot terrein met twee campers en een tentje.

Woensdag, 7 augustus.
Veel provinciale weg met weinig verkeer, maar eerst met het pontje. De bordjes geven aan dat er een grote pont vaart, in werkelijkheid een door mensenhanden voortgetrokken pont waar een auto op past. Wel gratis. Na een paar minuten schuilen voor de regen, gaat we verder. Niet veel verder twee attractieparken. Verder alleen maar weer houten huisjes en kerken. Bij een leuk kerkje uit 1683 loopt een hop over het grasveld. Na nog wat zigzaggen, komen we op de plaats van bestemming. Wat een teleurstelling, geen agritourism maar een hotel met kampeer mogelijkheden. Water en wc in het hotel, geen douche. Terespol is een grensstad je waar verder weinig te doen is (wel een fort uit 1855). We vinden wel een leuk restaurant waar de ober zijn best voor ons doet.

Donderdag, 8 augustus.
Het regent nog een beetje als we opstaan en de tent gaat nat op de fiets. In Terespol kunnen we net op tijd schuilen voor een hoosbui. De regenbroek wordt gepakt, maar gaat niet aan. De regenjas wel. Er staat een stevige wind vandaag. Eerst tegen maar later opzij en soms iets achter. Het zonnetje komt steeds vaker. De enige keer dat we de provinciale weg moeten verlaten is een ommetje naar Kostomloty, een eeuwen oude houten kapel. Enige kilometers verder komen we in Koden. Ook hier weer een paar fraaie kerken in een mooie omgeving. Dit beeld herhaald zich nog een paar keer. In Slawatycze bemachtigen we een nieuwe kaart. Het is nu nog maar een klein stukje naar de camping. De eerste slaan we over de tweede is wat “natuurlijker” het blijkt een soort van bio vakantie oord te zijn en een meer. Even een frisse duik en na een paar dagen weer eens een douche.

Vrijdag, 9 augustus.
Half tien zitten we op fiets. De eerste stop is vernietigingskamp Sobidor. Wat een tegenvaller. Al vanaf maart 2017 gesloten wegens een verbouwing. Alleen het spoorlijn met het perron is toegankelijk. Wij zijn niet de enigen die voor niets komen, 5 fietsers en een paar auto’s. Teleurgesteld gaan we weer verder, veel provinciale weg. Net als Bialysok moeten we met een boog om Chelm heen voordat we bij het einddoel zijn. Voor het eerst deze vakantie een hotel. Het is geen slecht hotel, niet zo groot en nette kamers. Na een lekkere douche even wat kleding wassen. Tijd om de stad in te gaan. Er is weinig informatie over Chelm te vinden en dat klopt ook wel. Op een heuvel ligt een basiliek, statig en al van verre te zien. Op deze heuvel zijn ook resten gevonden uit de ontstaan tijd van de stad. Verder is er niets te zien. Dus dan maar een terrasje, rondje lopen en een volgens terras waar we heerlijk eten. Gelukkig is de bediening niet zo vlot en zitten we hier op ons gemak. Inmiddels hebben we de vijf fietsers die we in Sobidor zagen ook weer gezien.

Zaterdag, 10 augustus.
We hebben wat minder geslapen dan gedacht, maar het ontbijt maakt weer een hoop goed. We zitten al vroeg op de fiets en zijn voor 9uur de stad uit. Relaxed fietsen we door een glooiend landschap met vele vergezichten. De meeste graanvelden zijn inmiddels stoppelvelden geworden. We passeren 2 fietsers van gisteren en niet veel later stuiten we op de drie dames (uit zuid Polen), die we al twee dagen tegenkomen. Sinds lange tijd weer veel zand/grind/puin wegen. Toch hebben we om 12 uur er al 50 km opzitten. Hoog tijd dus voor koffie. Op het centrale plein in Krasnystaw vinden we een stalletje waar koffie wordt geschonken. Nadat we eenmaal zitten stoppen er steeds meer fietsers. Als we weer vertrekken zijn net de drie dames gearriveerd. De route wordt zwaarder, meer en hogere heuvels. We zouden volgens de planning stoppen in Nielitz en morgen 24 verder naar Zamosc. Echter hadden we gisteren al bedacht om misschien door te fietsen. De laatste 21 km gaat over een provinciale weg met weinig verkeer, fluitje van een cent zou je zeggen. Na de eerste km zijn ze echter begonnen om de weg opnieuw aan te leggen inclusief fietspad. Het schiet dus voor geen meter op. Ook nog eens stoplichten die heel lang op rood staan bij de wegwerkzaamheden. Bij binnenkomst van de stad een Lidl, dat scheelt alweer zoekwerk. Vlak bij de camping zijn de wegen deels met lint afgezet. Blijkt een wielerronde te zijn. De camping valt wat tegen, maar wel vlak bij het centrum. Morgen hebben de fietsen een rustdag. ’s Avonds wat regen (en onweer in de verte).

Zondag, 11 augustus.
Met een paar honderd meter zijn we dus bij het stadje. Zamosc is een vestingstad. De stad heeft een geheel gerestaureerde vestingmuur en bastions. Bij binnenkomst (oude poort geweest denk ik) gelijk een aantal musea, het Arsenaal met historisch legermateriaal en uniformen, een gloednieuw legermuseum met hedendaags materiaal (20e eeuw) en een prachtige 3d presentatie over de geschiedenis (alleen jammer dat onze audio te zachtjes stond) van de vesting tot 1838 inclusief aanvallende legers, kanonnen en branden. We lopen naar het centrale plein voor koffie. We zijn in het Padua van het noorden. Tiramisu smaakt dan ook prima bij de koffie. Het is trouwens ontzettend druk met toeristen. We maken ons rondje langs de vesting af en bij bastion 7 maken we een guided tour door de kazematten. Terug naar de binnenstad om de huizen rond het plein te bekijken. Op de valreep nog een lokaal museum, even snel, want ze willen gaan sluiten. Op het plein heerlijk gegeten (wilde eend). Tegen donker worden (20.00uur!!) weer terug op de camping.

Maandag, 12 augustus.
Vandaag een heuvelachtig parkoers met vele vergezichten. Af en toe een kerkje en verder weinig bijzonders. Rond 15.00 twee keer een SMS dat er slecht weer komt met harde windstoten en het advies binnen te blijven en open plekken te mijden. Toch slaan we ons tentje op een camping op. We staan beschut onder dennen tussen armzalige huisjes. Ook het toiletgebouw ziet er oud uit. Het sanitair is verder op orde. Ik ben te vroeg met douchen, de houtstook heeft het water nog niet op temperatuur. Na de warmte van vandaag is de koude douche zo erg ook niet.

Dinsdag, 13 augustus.
Na een rustige nacht, valt er om 7.00uur een klein buitje, waardoor de tent nat wordt opgeborgen. Het is weer aardig heuvelachtig vandaag. Rond het middaguur zijn we in Horynic Zdroy. We bemachtigen een nieuwe kaart en onder de koffie met bijlagen bekijken hoe verder. We blijven maar in deze plaats en zoeken de camping plaats (agritourism) op. Na de lunch maken we nog een klein rondje met twee mooie kerkjes. In het houten kerkje van Radruz krijgen we een rondleiding. Deze kerk heeft een fraaie wand met beschilderingen (iconen). Terug naar het dorp begint het te regenen en bij het restaurant waar we eten begint het te gieten en lijkt het niet meer droog te worden. Tijdens het eten zijn onze fietscomputers gejat door junks en/of alcoholisten.

Woensdag, 14 augustus.
Het heeft de hele nacht geregend en dat doet het nog steeds als we al om 6uur opstaan. We brengen alles over naar een overkapping waar we ook ontbijten. Omdat de tent zo nat is, halen we de binnentent los en bergen alles gescheiden op. Vandaag de rit naar Przemysl, ongeveer 100km in de regen, soms bijna droog, soms stortbuien met wind. We steken 3keer dezelfde snelweg over, zien 2 houten kerkjes, een steile en hoge fiets/voetgangers brug en een klapekster. Rond een uur of 3 komen we bij het hotel, waar we onze fietsen door de lobby rijden naar de bagageruimte, een spoor van water achterlatend. We eten in de stad. Op de Rynek wordt een parkoers gebouwd voor BMX wedstrijden.

Donderdag, 15 augustus.
Een merkwaardige dag. De zon schijnt weer en het ontbijt is niet slecht. Eerst laten we de tent wat drogen in de zon. Tegen 12.00 tijd voor koffie op de Rynek. Het is nog rustig op straat alleen de kathedraal zit vol mensen. We lopen door de winkelstraat en komen bij het klokken en pijpen museum: dicht. Wat verderop naar het archeologisch museum: dicht. De katholieke kerk tegenover het museum maakt echter overuren met diensten en trouwerijen. Terug in de winkelstraat valt ons op dat de winkels ook dicht zijn. Het is vandaag Maria Hemelvaart en het lijkt een feestdag te zijn. Het wordt trouwens wel veel en veel drukker op straat. De cafes en ijswinkels doen goede zaken. Na de lunch lopen we een wandelroute langs het kasteel, verdedigingswerken en ten slotte boven aan de berg het eindstation van een stoeltjeslift met een karretje. Het is hier net zondagmiddag, zo druk. We lopen nog iets verder naar het hoogste punt en hebben zo een mooi zicht op de stad en de Poolse Karpaten. De route gaat stijl naar beneden tot in de stad waar we nog een blik werpen in de kathedraal, waar alweer een dienst bezig is. Alleen de Grieks Roomse kerk had geen diensten.

Vrijdag, 16 augustus.
Voor negen uur stappen we op de fiets. We volgen in grote lijnen de rivier de San stroomopwaarts. De San is een wat bredere, zeer snel stromende rivier. Al snel verlaten we de rivier en zullen we weten dat we in de Karpaten zijn. Steile heuvels en vooral ook langer. We maken vandaag zeker 250 hoogtemeters. Ook nadat we de San zijn overgestoken gaat het weer diverse keren stevig omhoog. De lichtste versnelling heeft veel te doen vandaag. Het resulteerde wel in een mooie natuur. Via een hangbrug voor fietsers, maar net breed genoeg dat er ook auto’s over kunnen (en stapvoets doen) steken we de rivier weer over en rusten we wat uit. We passen de route aan, een paar km verder steken we weer de rivier over en gaan naar Dubiecko waar een kasteel staat. Dit blijkt echter een landhuis te zijn wat nu een hotel is. Wel mooi en het licht prachtig, maar geen kasteel. 6 km verder is de camping aan het water. Het plekje is mooi maar verder is het niks. We kunnen ok nergens betalen.

Zaterdag, 17 augustus.
Half negen op de fiets een paar km langs de San. Dit is voor de komende zes uur ook het enige vlakke stuk weg. Naar Dynow valt de klim nog wel mee, hierna gaan we echt klimmen. Vaak gaat het ook over de bekende zand/grind wegen en hebben we soms amper grip op de weg. Ook de afdaling op z’n weg is continu remmen. Het is wel weer een mooie rustige omgeving. Bij Skotnik begint een lange afdaling en rijden we verkeerd, dus weer klimmen en eenmaal op de route een laatste klim. 15km voor de stad en restaurantje met terras en daarna steeds maar dalen over asfalt. In Rzesnow op zoek naar een hotel. De eerste twee zijn vol, maar de derde heeft nog plaats, zitten we aan de Rynek. We drinken en eten ik ons gemak en als het donker wordt (19.45) lopen we richting fonteinen want die schijnen verlicht te zijn. Er lopen trouwens veel mensen die kant op. Blijkt dat er een complete lichtshow is. We zijn precies op tijd.

Zondag, 18 augustus.
Een uitgebreid ook ontbijt na een goede nachtrust. Met een lekkere temperatuur gaan we weer op pad. Slechts 28 km en de eerste 8 gaan langs de uitvalswegen van de stad. Over het platteland gaat het verder naar Lancut. De camping blijkt een veldje naast het zwembad te zijn en bij het zwembad kunnen douchen en naar de wc. Zoals je dus kan verwachten zijn we de enigen. We gaan de stad in voor het kasteel. Waar de toeristen vandaan komen weet ik niet, maar het is stervens druk bij het kasteel, een half uur in de rij om een kaartje te kopen. Met een audiotour ipv een gids,zien we een deel van het kasteel. Veel mooie zaken, maar een groot deel krijgen we niet te zien. We doen ook nog even de synagoge (sinds WO2 niet meer in gebruik, maar wel intact door “goede” connecties van een rijke familie) aan en maken een praatje met de beheerder. Na een lekker diner weer terug naar ons tentje, moederziel alleen op een veldje. We zijn nog net op tijd om te douchen voordat de badmeester naar huis gaat.

Maandag, 19 augustus.
Het is al vroeg warm en dus zijn we om 7.00 uur al op. Over een vrij vlakke weg gaan we naar Unalow, een dorpje van niets. De eerste stop is bij landgoed Julin, jachthuis van fam. Potochick (zie WO2 van gisteren), drie mooie houten huizen. Door het bos gaan we verder naar Lezajks, een stad met een Joodse geschiedenis. Het is even zoeken, maar we vinden de Joodse begraafplaats met een gebedsruimte. Dat we in een Joodse wijk zijn is duidelijk te zien. Bij ongeveer 31 gaan we verder door het open landschap naar Rudkin. Rudkin is de stad van de mandenmakerij. Onderweg zagen we al veel opgebonden bossen wilgentenen of zoiets. Door de hele stad zie je kunstwerken van deze materialen. Op de Rynek tijd voor ijs en limonade. In Unalow logeren we in een B&B. De eigenaren, al op leeftijd, spreken geen Engels, maar we komen er met kunst en vliegwerk wel uit. Morgen om 8.00uur ontbijt. We gaan op zoek om wat te eten na wat dwalen (en een houten kerkje op de begraafplaats) vinden we ver buiten het dorp bij een strandje een hotel waar we kunnen eten, niet bijzonder maar beter dan niets en we zitten wel lekker. In het donker terug naar onze B&B. Het blijft nog lang warm op de kamer.

Dinsdag, 20 augustus.
We nemen afscheid van de familie en rijden nog even naar de rivier. Naar de twee tegenvallende bootjes. Verder wordt het een saaie rit, over fietspaden langs een provinciale weg van 60km naar Sandomierz. De camping is snel gevonden en ligt langs een drukke weg. Wel weer eens een nette camping die alles heeft, zelfs een keukentje. Tegen zessen lopen we de heuvel op naar de stad om wat te eten. ’s Avonds veel onweer en regen.

Woensdag, 21 augustus.
We bezoeken Sandomierz, bovenop de heuvel. We beginnen met het kasteel (meer paleis) waarin nu een district museum in is gehuisvest. Naast een paar zalen oud spul ook moderne schilderkunst en sieraden met een steensoort uit de omgeving. Verder de St Jacobs church met een kripte, de basiliek die binnen grotendeels in de steigers staat (maar wel mooi wordt) en een orgel heeft dat nu niet mooi klinkt. The house of Dlugosz heeft een collectie kerkelijke kleding, beelden en houten boeken. Na de lunch gaan we ondergronds. Een gangenstelsel dat een aantal panden verbond en ten tijde van oorlog werd gebruikt om voorraden veilig te stellen. Het is vandaag trouwens aardig fris (koud).

Donderdag, 22 augustus.
Klokslag 9.00uur vertrekken we. Eerst door de Betuwe van Polen. Heel veel appel en soms een peer of perzik. Als we het dal van de Wisla verlaten is het de rest van de dag weer heuvel op, heuvel af. Soms stijl, soms vals plat. Weilanden, bos en ongerepte natuur wisselen en laat af. Veel is er vandaag niet te zien, de dorpjes stellen niets voor. De eerste MOR vandaag had een pomp en gereedschap. De pomp werkt prima. Na 70km zijn we in Rakow en na de inkopen vinden we 3km verder een camping aan het meer, lekker rustig.

Vrijdag, 23 augustus.
De laatste fietsdag, slechts 53km naar Kielse. We hoeven ons dus niet te haasten. De tent is nog vochtig als we hem opvouwen. Als we eenmaal op weg zijn breekt de zon door. In Rakow is het markt. Het fietst vandaag niet anders dan gisteren, heuveltjes, bos, landbouw en onbewerkt land. Halverwege een mooi stuwmuur met strandjes. We blijven hier een paar uur. Bij de (voor ons) laatste MOR maken we een foto, Elblag 1811km. We zijn weer aangewezen op een hotel. Het hostel vinden we niet (waarschijnlijk) aan de verkeerde kant van het gebouw, het tweede hotel heeft zaterdag geen kamer dus komen we bij het derde hotel, het Ibis hotel heeft wel een kamer voor ons en omdat we op de fiets zijn krijgen we een kamer met voorportaal waar de fietsen kunnen staan op de vierde verdieping. De Rynek is nog geen 5 minuten lopen.

Zaterdag, 24 augustus.
Na het ontbijt gaan we eerst naar het station om de trein naar Warschau te regelen. We kunnen zondag alleen nog om 8.30 vertrekken. We bezoeken het paleis van de bisschop, dat nu een nationaal museum is en de tegenover liggende kathedraal. Na een klein wandeling komen we bij het speelgoedmuseum, een leuk museum. Bij het kaartje zit ook de toegang voor een ander museum, het Hammond museum. 4 zalen met verschillende hammondorgels, de geschiedenis, bekende bespelers onder andere Thijs van Leer en een uiteenzetting van de Leslybox. ’s Middags wandelen we wat rond.

Zondag, 25 augustus.
Al vroeg zitten we aan het ontbijt, de trein gaat om 8.30. Op het station is geen lift, dus moeten de fietsen de trappen op en af dragen. De trein is aardig vol, ook met fietsen. In Warschau zijn wel liften, waar deze weigerde en dus via de roltrap omhoog en later met de trap naar buiten. De routeplanner brengt ons naar de camping, z’n 8 km verder, maar nog wel in de stad. Nadat het tentje is opgezet gaan we naar een strandje aan de Wisla. Warschau heft vele parken en van de camping tot het centrum rijden we door de parken die, vanwege de zondag, aardig druk zijn. Warschau heeft ook een groot fietsnetwerk wat het gemakkelijk maakt en anders wel brede trottoirs. We eten wat bij een “strandtent”.

Maandag, 26 augustus.
Even verse broodjes en melk halen, 250 verderop. Op de fiets gaan we de stad verkennen, voornamelijk de oude stad met het kasteel, de Rynek en de stadswal. Ook doen we een stukje nieuwe stad. Het is vandaag 31

Dinsdag, 27 augustus.
We beginnen vandaag in een park met verschillende musea, die we niet zien of gesloten zijn. Wel open zijn de theaters (een open en een die we niet in willen). Via de koningsroute gaan we naar het gebouw van de kunst en wetenschappen waar we een kaartje kopen voor het uitzicht op de 30e verdieping. Het museum fotoplasticon is gesloten op dinsdag. Het is een warme dag, misschien mede daarom dat we weinig doen.

Woensdag, 28 augustus.
We hebben een “drukke” dag voor de boeg. Voordat we de stad in gaan, gaan we eerst het station verkennen, zodat we morgen niet voor verrassingen komen te staan. We fietsen eerst naar Fotoplasticon. Volgens het boek de nog enige ronde filmpresentatie. In een klein zaaltje staat een ronde muur met kijkgaten en krukjes. Door de twee gaten krijg je een 3d dia presentatie uit ongeveer augustus 1944. De dia’s laten het dagelijks leven van de bewoners uit die tijd zien. Er leuk in interessant. Hierna gaan we de Joodse wijk in. Een stuk Ghetto muur vinden we wel, maar zien we niet (priv achtertuin). De synagoge gaan we wel in, maar valt tegen(kaal). Een stukje verderop het imposante museum van de joden vanaf het begin tot heden en als laatste de Umsteigplatz (plaats waar de joden werden gedeporteerd. Hierna fietsen we naar de Wisla om de bibliotheek van de universiteit van Warschau te bezoeken. De tuin van de bibliotheek gaat over op het begroeide dak. Via een buiten trap loop je dus over een daktuin met mooie uitzichten en zicht op de grote leeszalen binnen. Er is nog tijd voor biertje bij een strandtent aan de rivier voordat we onze laatste geld uitgeven op een terras in de stad. In het algemeen kunnen we wel stellen dat Warschau een levendige stad is, met een jonge bevolking (universiteit) die zich net buiten het toeristencentrum vermaken.

Donderdag, 29 augustus.
Om 4 uur gaat de wekker. Vannacht heeft het wat geregend en geonweerd zodat de tent niet helemaal droog is. We zijn te vroeg op het station, gaat pad om 5.00 uur open. De trein is op tijd. Zonder vertragingen komen we weer in Amersfoort, wel een lange zit. Voordat we naar huis fietsen eerst even snacken een patatje met.